Johan Gernandt är volontär för näringslivsbilen medan sonen Axel har anställts. Foto: Anna Wilson

Här är bilen som kör hem handlarnas varor till dig

Nu finns bilen som kör runt på ön och levererar varor från öns företagare. – Det är en service vi vill ge Lidingöborna och näringslivet, säger Maria Hall Person, centrumchef.

  • Publicerad 05:00, 25 mar 2020

Utanför Pressbyrån i Lidingö centrum sitter Johan och Axel Gernandt i en bil, märkt Lidingö stad.

De är chaufförer i den helt nya Lidingösatsningen som innebär att Lidingöbor, helt gratis kan få varor hemkörda från handlarna i centrum och från andra företagare på ön.

– Vi började i går och hoppas att fler upptäcker det här, säger Johan Gernandt.

Innan coronapandemin drog igång och lamslog hela världen var planen att Axel Gernandt skulle åka till Berlin och plugga – nu är det uppskjutet. Pappa Johan kör bilen på volontärbasis. ”Ett sätt att ge tillbaka till Lidingö där vi trivts så bra och där både jag och mina barn bott hela våra liv”.

Satsningen är ett samarbete mellan Lidingö Näringsliv, Lidingö centrum och staden. Syftet är att hålla del lokala näringslivet rullande under medan den pågående coronapandemin tvingar många att hålla sig hemma.

– Det är en fantastisk chans för Lidingöborna och näringslivet, säger Katarina Palmstierna, Lidingö Näringsliv.

Näringslivsbilen är en slags budtjänst. Den som vill ha någonting från en butik – en ny vårsjal, lego till barnen som klättrar på väggen eller kanske något receptfritt från apoteket – kontaktar helt enkelt butiken och betalar.

Mia Brundin har drivit klädbutik i Lidingö centrum sedan 1983. Nu jobbar hon och hennes vuxna barn ihop med den. Hon och dottern Caroline Bergström välkomnar den nya hemkörningstjänsten. ”Visst är det tufft nu. Men det gäller att inte gripas av panik, dämpa oron och hitta lösningar. Man blir kreativ i dessa tider. Vi kommer att fixa detta!”, säger Mia. Både hon och Caroline tycker att sammanhållningen mellan handlarna i centrum blivit starkare.

Vid några bestämda tidpunkter varje dag får handlarna komma till Axel och Johan med sina färdigpackade kassar.

– Sedan kör vi iväg och ser till att varorna kommer fram. Vi kan lämna påsen utanför dörren, ringa på och sedan ta några steg tillbaka, säger Axel Gernandt.

Bilen, som staden lånat ut till näringslivet kan leverera de flesta typer av varor. Dock kör de inte hem matkassar, hämtmat  eller alkohol från Systembolaget. För det krävs särskilda tillstånd.

– Det är en service vi vill ge Lidingöborna och näringslivet nu när så många inte kan komma hemifrån. Vi kör hem det som går, säger Maria Hall Person, centrumchef.

Katarina Palmstierna, Lidingö Näringsliv är glad över samarbetet med staden och Lidingö centrum. ”Staden visar verkligen tydligt att man vill stötta och rädda öns näringsliv”, säger hon.

 

”Leta tecken på normalisering och sprid dem”