Det känns som att komma in i en mindre sportbutik. Inne i parklekshuset i lummigt inbäddade Starboparken i Nälstas villaområden finns numera fotbollar, skateboards, inlines, skridskor, fotbollsskor, innebandyklubbor, golfklubbor, hjälmar, flytvästar, golfklubbor – ja, det mesta i sport- och fritidsväg.

Ska gynna de som inte har råd

Allt begagnat, allt gratis att låna.

– Vi hade faktiskt första utlåningen för två dagar sedan, säger projektledaren Erika Lundin.

Satsningen ska inte bara gynna unga och familjer som saknar pengar att lägga på fritids- och sportaktiviteter, utan minst lika mycket vara en plats för sysselsättning och arbetsträning för arbetslösa. Mohamed Eidid, 23, från Hässelby har fått ett av de två jobben på fritidsbiblioteket.

– Jag har varit fotbollsledare och fotbollskille själv. Jag gillar att träffa barn och ungdomar. Fritid är något jag vill jobba med, säger han.

Behövs ett fritidsbibliotek?

– Det gör det faktiskt, tycker jag. Det är en jättebra möjlighet för ungdomar som kanske inte har råd att i stället låna sportprylar. Sedan kanske de fastnar och fortsätter med sporten.

Mohamed tror att framför allt skateboards och inlines kommer vara populärt i sommar, följt av fotbolls- och basketprylar. Men utlåningen har varit sparsam än så länge.

"Tror de behöver göra reklam"

Trebarnsmamman Charlotte från Nälsta är ute på gården med ett av sina barn.

– Fritidsbibliotek? Ja, det låter ju jättebra. Men jag tror de behöver göra mer reklam. Jag har inte hört något om det, säger hon.

En lilafärgad banderoll utanför huset avslöjar namnet på verksamheten, men inte vad som finns inne i huset. Erika Lundin säger att det finns en plan för att nå ut till fler.

– Vi ska promota oss på bland annat Vällingbydagen och nationaldagen. Och åka ut på en liten sommarturné och hälsa på nyanlända, sommarkollot, strandbaden och parklekarna. Vi ska visa att vi finns, säger Erika.

Om ni fick skriva en önskelista till de som vill skänka mer saker, vad skulle stå på den?

– Mer sommarprylar. Skateboards, inlines, tält och andra friluftsgrejer. Badringar, badmadrasser och jollar är också populärt, säger Mohamed.

Fritidsbiblioteket ska testas åtminstone fram till årsskiftet.

– Sedan hoppas vi såklart att det kan fortsätta, säger Erika Lundin.