Lika. Förutom att de saknar ben är det ingen större skillnad på Matilda Emricsons och stadens bänkar. Foto: Matilda Emricson

Här är bänkarna som ska uppmuntra "provocerande" beteende

Flera konstiga bänkar har ställts ut i Hökarängen utan tillstånd. Matilda Emricsons "gerillaarkitektur" ska få oss att tänka kring vem som får sitta på marken.

  • Publicerad 16:23, 17 maj 2016

Få har missat de senaste årens debatt om tiggeri på Stockholms gator, och för en månad sen tog den ny fart när SL kom med nya ordningsregler för att få stopp på tiggeriet i kollektivtrafiken. Reglerna gör det förbjudet att sälja tidningar och spela musik innanför spärrlinjerna, men även att sitta och ligga på marken.

Konstfacksstudenten Matilda Emricson tycker att frågan om sittandet på offentliga platser är så intressant att hon valt att undersöka saken med vad hon själv kallar för ”gerillaarkitektur”.

"Väldigt provokativt"

Utan några tillstånd har hon ställt ut tre stycken bänkar på torget i sitt hemmacentrum, för att ta reda på hur folk ser på att sitta på marken. Bänkarna saknar nämligen ben.

– Att sitta ned på marken är någonting väldigt provokativt och det är en väldigt stark handling, säger hon.

Bänkarna i Hökarängen är en del av Matilda Emricsons undersökning av hur människor använder stadsrummet snarare än någon protest mot SL, men hon framhåller ändå att hon tycker SL:s ordningsregler är fel att gå.

– Det handlar om vem som sitter på marken. Vad innebär det om en vit tjej i hipster-kläder gör det jämfört med en mörk man i hoodie?

Ser lika ut

Har man tagit sig en sväng förbi torget den senaste tiden har bänkarna kanske gått obemärkt förbi. Förutom att de saknar ben ser de nämligen exakt ut som de som står där sedan tidigare.

De är lika stora och har samma gröna färg, och av de Matilda Emricson har pratat med är alla övertygade om att det är staden som är ansvariga. Eftersom hon saknar tillstånd för bänkarna är det också möjligt att bänkarna plockas bort, men det är hon inte orolig för.

– Vilka är det som tar tag i det om jag ställer ut ett okänt objekt? Är det de närmaste grannarna, Stockholm stad eller parkförvaltningen? Det är jätteintressant att se.