Dixie i agilitytunneln. Foto: Klara B Orreteg

Här är även lathundar välkomna

Leksaker, pauser, vatten och tålamod. I Hundsporthallen utanför Kungsängen i Upplands-Bro är ägaren Mary Wright noga med att träningen ska vara rolig för såväl hundar som ägare.

  • Publicerad 07:58, 4 aug 2018

Solen steker på fälten runt Hundsporthallen på Frösunda Gård utanför Kungsängen, men inne i hallen är det svalare än på många andra ställen denna sommar.

Det är här som Canis-instruktören Mary Wright håller kurser för hundar, eller kanske framför allt hundägare. För det är ofta hos ägaren man måste börja.

Här förekommer inga bestraffningar, bara belöningar.

Det gäller att ha roligt så att hunden vill vara med.

Positiv förstärkning och belöning blir allt vanligare och anses inte längre vara konstigt. Men så var det inte när Mary började för nio år sedan.

– När jag var på kurser hamnade jag utanför. Men de tittade i smyg på mig och min hund, berättar hon.

Förstör inte kommandot

Plötsligt öppnas dörren och hunden Dixie gör entré. Det är dags för lite agility och inkallningsträning.

Dixie visar att hon kan frysa en handling. Här ska hon ta tag i matte Anna-Karin Renströms näsa.

– Det viktiga är att aldrig förstöra ditt kommando. Lär hunden att den ska komma till dig. När den gör det är det dags att lära in ett kommando för det, säger Mary.

En övning går ut på att hunden fritt får springa mellan två personer.

Varje gång den kommer fram får den en belöning. När den sen har fattat galoppen och snabbt springer mellan personerna, lägger man in kommandot när hunden är påväg mot en.

– Den ska förknippa kommandot med rörelsen att springa mot sin matte eller husse. Det ska sitta i musklerna, säger Mary.

Lathundar mer än välkomna

Dixie tar sig orädd genom tunneln med matte Anna-Karin Renström, och springer glatt mellan småmattarna Helena och Camilla när det blir dags för inkallningsträningen.

Men det går inte att hålla på särskilt länge. Någon minut räcker, sen är det dricka och vila som gäller.

Mary Wright startade hallen för fem år sedan och drivs av kärleken till hundarna och lyckan i ägarnas ögon när det går vägen.

Och allra bäst tycker hon om att omvända ekipage. Från soffliggare till äventyrare.

Det är alldeles för många hundar som bara går kissrundor och sen spenderar resten av dagen på sofflocket, tycker Mary. Och det blir ofta en ond cirkel, eftersom hunden bara drar och vill bort när den väl kommer ut på promenad.

–  Men vi löser sånt och till slut blir det en ägare och en hund som har roligt tillsammans på promenaderna. Det är det bästa jag vet, att få se det där leendet hos ägaren, säger Mary.

Planen: Snabbare variant av buss 558

Upplands-Bro. Nu är planerade trafikförändringar inom SL-trafiken ute på remiss. Av dessa framgår att buss 558 i Upplands-Bro berörs.måndag 26/10 16:45