Det börjar lacka mot jul. Ja, eller i alla fall mot årets julmarknader som drar igång nästa helg. Efter förra årets pandemi-elände med inställda evenemang ordnas i år hela 15 julmarknader runt om i Värmdö. Alltihop äger rum under fyra helger.

En ny julmarknad i år är den på Kattholmen i Gustavsbergs hamn den 12 december. Det är Nautilus boat club som anordnar och utställarna kommer att vara lokala producenter som säljer mat, dryck och hantverk.

– Vi tycker att Kattholmen är en perfekt plats att ha en julmarknad på med sitt läge mitt i hamnen och bra ytor. Vi hoppas att det blir en återkommande tradition som lockar mycket folk. Blir det succé i år kanske vi kör fler dagar nästa år, säger Pierre Bessa Görmarker, ägare till Nautilus boat club.

Marknaden ordnas i samarbete med restaurang Kattholmen.

Tre helger med jul på Sandhamn

På Nora gård på Värmdölandet blir det marknad med ”julmys” alla lördagar fram till den 18 december. Den dagen bjuder de även in till Smaka på Värmdö Jul, som är ett nytt evenemang där ett stort antal mathantverkare och odlare i Värmdö håller öppet hus samtidigt, med försäljning och provsmak.

Ute på öarna ordnas traditionell julmarknad både på Möja och Sandhamn. På Sandhamn ställs bodarna upp utanför värdshuset tre helger i rad, med start 27 november.

– Vi brukar ha lokala säljare från Sandhamn och andra delar av skärgården, med hantverk och lokalproducerad mat, berättar Nora Münster, som jobbar på Sandhamns värdshus.