Fynd. Till höger syns ett av de kärl som hittats på botten vid Vintervikens mynning. Foto: Sacharias Källdén och Stockholms stad/Clinton Mätkonsult

Här är allt äckligt som hittats i Vinterviken

En soptipp på Mälarens botten har avslöjats i Vinterviken. Misstänkta gifftunnor, bilvrak och motorcyklar finns med på en lång lista över oönskade fynd.

  • Publicerad 13:53, 5 feb 2019

Efter höstens larm om misstänkta gifttunnor i Vintervikens vatten skickades en kamera ner under ytan för att skanna botten, som också undersökts med ekolod.

Skanningen avslöjar att det finns mängder av farligt avfall och skrot i badviken, vilket Dagens Nyheter först rapporterade om.

Här är listan på allt som hittats:

Tre oljefatsliknande tunnor.

Två misstänkta giftkärl.

En gasbehållare i metall.

Ett bilvrak.

Tre bildäck.

Två motorcyklar.

En cykel.

En kundvagn.

En stock.

Ett oidentifierat metalliskt objekt.

Stolar och bord.

Ankare.

Stadens fokus har varit att söka efter gifttunnor och kärl från de gamla industrierna som legat i området. Två sådana misstänkta kärl har nu hittats och flera kan finnas gömda på botten. Det finns också flera oljefatsliknande tunnor.

Staden förbereder jättesanering i Vinterviken

Alla kärl är i så dåligt skick att allt gammalt innehåll för länge sedan läckt ut.

Inte farligt att bada

Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) uppger till Dagens Nyheter att staden nu ska ta prover från botten i jakt på miljögifter. Om tunnorna ska bärgas eller inte beror på vad proverna visar.  Det är inte heller klart om allt annat skrot som hittats får ligga kvar eller om det bärgas, uppger DN.

Enligt Katarina Luhr finns ingen anledning att sluta bada i Vinterviken, däremot bör man inte gräva runt på botten.