Kommunen uppger att Granhammarsvägen väntas slutbesiktigas den sista maj och att den totala slutkostnaden enligt en prognos kommer att bli 73,5 miljoner kronor.

Stämmer Upplands-Bros prognos innebär detta att Granhammarsvägen kommer kosta skattebetalarna 33,3 miljoner kronor mer än planerat.

Av det ursprungliga kontraktet Upplands-Bro tecknade med entreprenören som la det vinnande anbudet, JVAB, Järfälla Va- & Byggentreprenad Aktiebolag, framgår att man kom överens om en kontraktssumma på 40 203 000 kronor exklusive moms.

Ett entreprenadkontrakt av typen AB 04 fast pris tecknades. Vilket innebär att parterna kom överens om att entreprenören skulle genomföra hela arbetet för ovanstående summa.

https://www.mitti.se/nyheter/priset-for-ombyggnationen-av-granhammarsvagen-72-miljoner/repvbk!Jv8Wq71H@sVzzSvQh5taSw/

I tidigare artiklar har kommunens tjänstemän förklarat att man valde att förändra förutsättningarna för bygget längs vägen efter att man mottog klagomål från medborgarna.

Klagomålen kommunen fick in låg alltså till grund för att förändringar gjordes på platsen och vägbygget blev därigenom enligt den senaste prognosen 33,3 miljoner kronor dyrare.

Men hur omfattande var klagomålen?

Mitt i har begärt ut samtliga klagomål som finns diarieförda hos Upplands-Bro kommun gällande Granhammarsvägen. Det visar sig att det rör sig om två pdf-filer med totalt sett ett tjugotal klagomål.

”Har aldrig i hela Sverige sett något värre vägbygge än det som ni håller på med på GRANHAMMARSVÄGEN vilken idiot som helst ser ju att det måste gå åt helsicke”, skriver en invånare till kommunen.

https://www.mitti.se/nyheter/viktigt-vagbygge-ar-i-mal-nu-oppnar-granhammarsvagen/repulv!GidtSfOkGtLBqY52CIG3@g/

Många av åsikterna berör säkerheten på platsen ur olika aspekter, både för fotgängare som kliver av vid busshållplatser men även bilförares säkerhet i fråga om bristfällig skyltning.

En rad medborgare kom i sina klagomål med förslag på konkreta lösningar för hur situationen på platsen kunde förbättras. Bland dessa hittar vi både idéer för hur vägen kunde stängas av samt hur skyltningen kunde förbättras. Flertalet lyfter även upp de faktum att en olycka var nära förestående vid bygget till följd av hur man stängt av vägen och skyltat.

En annan invånare skriver: "Vad håller ni på med på Granhammarsvägen? Ni bara försämrar allt hela tiden. Använd hjärnan för faan".

På frågeformulärets fråga "Har du en lösning?" svarar invånaren: "Ja. Avgå."

Vem tog beslutet? Vem godkände att projektet fick bli dyrare?

Mitt i har själva och via kommunen sökt underlag som förklarar fördyringen och när denna eventuellt godkändes av politiken, någon sådan har ännu ej stått att finna, varken inom tjänstemannaorganisationen eller inom politiken.

____________________________________________________________

Vet du mer? Kontakta Mitt i:s reporter via telefon eller mejl. Källskydd garanteras!