Här i Västertorp har intresset för ombildningar varit stort. Foto: Sacharias Källdén

Här är alla hus som får klartecken att ombildas i Stockholm

Nu är det klart vilka hyresfastigheter Stockholms stad har godkänt för ombildning. Totalt vill staden sälja 2 005 lägenheter. Här är hela listan.

  • Publicerad 10:35, 3 mar 2020

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) presenterade på tisdagen de hyresfastigheter i Stockholm som staden har godkänt för ombildning. Totalt har man godkänt att 2 005 allmännyttiga lägenheter säljs.

– Jag tror att det gynnar ett område att ha en blandad boendeform, jag tror att det är bra ur ett segregationsperspektiv och ur trygghets- och miljöperspektiv. Det blir bättre om du får till en blandning, säger Dennis Wedin.

I de berörda stadsdelarna säger han att det är en snedfördelning av bostadsformer.

– I Grimsta exempelvis så är 83 procent av det totala bostadsbeståndet kommunala hyresrätter. Då spelar det roll om vi får upp andelen ägt boende i det området så att man inte behöver flytta till andra områden om man vill investera i sitt hem.

Flest ansökningar om ombildning har gjorts i Grimsta och Rågsved. I Husby, Rinkeby och Hökarängen har inga ansökningar kommit in.

I fyra stadsdelar har man däremot slagit i taket, alltså fått in fler intresseanmälningar än staden kan erbjuda. Det gäller Fagersjö där 230 hyresrätter fått nej, Skärholmen där 591 hyresrätter fått nej, Sätra där 530 hyresrätter fått nej och Västertorp där 317 hyresrätter fått nej.

Vad händer med de ansökningar som fått nej?

– De som nu fått erbjudandet får en betänketid på tre månader och om de säger nej, att de inte får ihop antalet som behövs för att det ska gå igenom eller att de backar ur, så tar vi ställning till nästa i turordningen i respektive stadsdel. Så där finns ändå en möjlighet för de som har en godkänd ansökan att då eventuellt få möjligheten, säger Dennis Wedin.

För att ombildningen ska gå igenom måste minst två tredjedelar av de befintliga hyresgästerna rösta ja och åtminstone 50 procent förbinda sig att köpa sin lägenhet.

Era egna kriterier kring ombildning (60 procent av ett områdes bostadsbestånd måste vara hyresrätter varav 50 procent kommunala, reds. anm.), är de ristade i sten eller kan de revideras?

– Det är hela utgångspunkten, de här kriterierna, i de som nu får erbjudande om att ombilda. Så nej, svaret är att det ligger fast och det är det vi utgår ifrån, säger Dennis Wedin.

Och de som inte har den ekonomiska möjligheten att köpa ut sin lägenhet, vad är planen där?

– Antingen är det så pass många att man inte kommer att ombilda fastigheten. Men om det går igenom och det blir en ombildning av fastigheten, då blir du hyresgäst i den bostadsrättsföreningen som har bildats. Det brukar resoneras kring att det inte fungerar men i väldigt många områden gör det det, säger Dennis Wedin.

Kommer det blir fler ombildningar i år, kan andra stadsdelar komma på tal?
– Nej.

Rekordsvalt intresse för ombildningar i Hökarängen

De vill köpa loss sina hyresrätter i Söderort

Här är hyreshusen staden vill ombilda

Hässelby gård 266 lägenheter:

Säteritaket 2

Tapetrabatten 2

Grimsta 475 lägenheter:

Silvret 2

Uranet 1

Tungstenen 5

Neonet 1

Sätra 101 lägenheter:

Bysätra 1

Skärholmen 293 lägenheter:

Harholmen 1

Västertorp 173 lägenheter:

Glanskisen 1

Slalomåkaren 1

Utslagningen 1

Rågsved 445 lägenheter:

Bäverpälsen 2

Bäverdalen 1

Låshuset 1

Bäverungen 3

Kammarlåset 1

Bäverfällan 4

Bäverfällan 6

Fagersjö 128 lägenheter:

Mätbandet 1

Mätpinnen 1

Bagarmossen 124 lägenheter:

Näringsmininstern 1

Kanslisten 2

Visa merVisa mindre