Snabbt. Från att pappa Jesper Wessblad ringde till sjukhuset, kvart över 11, tog det mindre än en timme innan Albin kom - 00.05, den första januari. Foto: Privat

Här är Albin – Stockholms första bebis 2021

Emelie Enqvist och Jesper Wessblad höll ut i sista stund för att deras son skulle födas på rätt sida om tolvslaget. Klockan 00.05 den 1 januari kom Albin, Stockholms första bebis 2021.

  • Publicerad 17:07, 8 jan 2021

Klockan 00.05 den första januari föddes Stockholms första bebis för 2021 på Danderyds sjukhus: Albin Reinhold Wessblad.

Tvåbarnsföräldrarna och Ekhagenborna, Emelie Enqvist, 31, och Jesper Wessblad, 31, berättar att de siktade på att det skulle bli en 2021-bebis.

Alternativet att föda under 2020 kändes inte önskvärt.

– Vi sa att vill vi bli sist på skitåret 2020, eller först i 2021, säger Emelie Enqvist och skrattar, och Jesper Wessblad tillägger:

– Det var ett fantastiskt sätt att fira in det nya året.

"Nej nu ringer jag sjukhuset"

Redan under julen hade värkarna börjat komma, berättar de. Men julen gick, och likaså mellandagarna. Förlossningsdatumet var satt till den 2 januari.

Till nyårsafton bjöd de hem Emelies pappa, som kunde hjälpa till att ta hand om sonen Victor, 1, och klädde upp sig för middag.

Under kvällen kom värkarna allt tätare. Emelie bytte ut finkläderna mot mer bekväma kläder. 2020 skulle inte vinna den här kvällen.

– Emelie växlade med att kravla mellan soffan, äta förrätt, kravla tillbaka, nästa måltid, kravla tillbaka. Fram och tillbaka, säger Jesper och skrattar.

– Vid kvart över elva kände jag att nej, nu ringer jag sjukhuset.

Hemma. Albin kom hem till sin bror Victor redan på nyårsdagen. Foto: Privat

"Det gick jättesnabbt"

Det var dags. 23.46 lades de in på förlossningen. Där kunde barnmorskan Karin och undersköterskan Cecilia se att bebisen var redo att komma ut.

– De sa att vi kan be dig krysta nu, men att vi skulle vänta en kvart till tolvslaget, säger Emelie

Och efter tolvslaget kom Albin, 49 centimeter lång och med en vikt på 2 815 gram. Pappa Jesper berättar att Emelie var envis med att föda in på det nya året.

– Jag frågade hela tiden under kvällen hur mår du, ska vi inte åka. Men hon sa nej, nej. Sen gick det jättesnabbt. Vi har varit med om det innan, så vi kände oss ganska trygga, säger han.

Nyårsnatten. Jesper Wessblad och Emelie Enqvist på förlossningsavdelningen med Albin under nyårsnatten. Foto: Privat

"Vi mår jättebra"

I sjukhuskorridorerna hördes nyårsgratulationer, och utanför fönstren smällde raketerna ovanför Stockholm. Inne i förlossningsrummet skålade de med bubbel.

– Det kändes verkligen som en vinst, säger Emelie Enqvist, och tillägger:

– Vi mår jättebra och det känns verkligen som den bästa starten på året. Nu är vi bara hemma och myser.

En silverplats?

Barnmorskan Linn Sjöstedt på Danderyds förlossning, som känner Emelie och Jesper sedan innan, undersökte under nyårsdagen om det var Stockholms första bebis. Den andra bebisen kom 00.09 på Södersjukhuset.

– Vi lade också ut en fråga på vår Instagram, om vi var först i Sverige. Borås förlossning hade fått en bebis 00:04. Så det blev nog en silverplats, säger hon och tillägger:

– Vi tycker så klart det här är jättekul. Man ska fira allt som går att fira.

Östermalmsbon Albin Reinhold Wessblad. Foto: Privat