Centrumchefen Helén Eijdercrona vill ha fler butiker i Tyresö centrum – men ytorna saknas. Nu har man en vision om ytterligare 10 000 kvadratmeter. Foto: Pekka Pääkkö

Här är ägarnas planer för Tyresö centrum

Ägarna till Tyresö centrum har stora planer för framtiden. Om visionen blir verklighet kommer centrum få ett nytt handelsstråk och cirka 400 nya bostäder.

  • Publicerad 15:39, 5 dec 2016

För drygt ett år sedan tog Skandia Fastigheter över som ägare för Tyresö Centrum.

Lokaltidningen Mitt i kunde i mars berätta att det fanns planer på att bygga ut centrum med butikslokaler och bostäder.

Nu har det arbetet landat i en vision om framtiden för centrumet.

– Vi behöver stärka butiksutbudet, men i dagsläget har vi inte de ytor som behövs, säger Helén Eijdercrona, centrumchef.

Om visionen blir verklighet kommer Tyresö centrum att få 10 000 kvadratmeter mer yta för handel – en ökning med 40 procent jämfört med i dag.

– Förutom utbyggnaden för några år sedan har det inte hänt mycket här sedan inglasningen. Besökare förväntar sig en lite modernare samlingspunkt. Vi skulle vilja att besökarna stannar längre och handlar lite mer och känner att det här är en ännu trevligare plats att mötas och umgås på, säger hon.

Läs mer: Redan klart med nytt hamburgerhak

Förslaget är att bygga ut centrumet åt vänster – åt parkeringsgaragehållet. Den stora förändringen skulle i sådant fall bli ett nytt butiksstråk med start vid inomhustorget.

– Vi har också funderingar på att bygga ut med kontor och nya lokaler för biblioteket så att vi skulle kunna skapa en tvåvåningslösning där biblioteket ligger i dag.

Helén Eijdercrona poängterar att visionen, som har tagits fram med hjälp av Wester Elsner Arkitekter och Nyréns Arkitektkontor, är en grov skiss.

– Det är de första stora penseldragen. Det här är i ett väldigt tidigt skede. Om det landar i den här visionen vet vi inte än, men det är en riktlinje, säger hon.

När hoppas ni på byggstart?

– Det är jättesvårt att säga, men kanske inom sju år, säger hon.

I visionen finns också en ny entré ut mot torget vid biograf Forellen med plats för uteserveringar.

– Vi vill återskapa ett levande torg.

Det är viktigt att besökarna känner igen sig i centrumet, menar hon.

– Det som kännetecknar Tyresö centrum i dag vill vi behålla och förstärka, till exempel känslan av utomhus.

Fakta

Tyresö i siffror

Vad för slags affärer eller service vill ni kunna locka till er?

– De större kedjorna, som Rusta och Clas Ohlson, som kräver stor yta vi inte har i dag men också mer heminredning och beklädnad. Vi tror också på mer service och tjänster. Vi är såklart också viktigt med de lokala förmågorna, säger Helén Eijdercrona.

Det är inte bara fler butiksytor som ingår i Skandia Fastigheters vision utan också fler parkeringsplatser och drygt 400 nya bostäder. Två nya bostadshus, som byggs ihop med den del av centrum som kom till för ett par år sedan, är en del av förslaget. Att bygga bostäder vid den stora parkeringen en annan. Helén Eijdercrona säger att det är för tidigt att berätta mer om bostadsplanerna.

– Det finns ingen tydlig skiss över hur många våningar de ska ha än, utan nu är vi på nivån att vi vet ungefär var vi vill bygga. Nästa år vid den här tiden hoppas jag att vi kan svara på hur höga husen blir och antal våningar.