Foto: Arkivbild: Karin Nilsson

Här är 9 satsningar på cyklister och fotgängare som får bilister att rasa

Stockholm vill gå aggressivt fram för att minska bilismen. Många satsningar har redan väckt starka reaktioner – men fler är på gång. "Det vore konstigt om inga personer retade upp sig, då har jag gjort något fel", säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

  • Publicerad 06:30, 11 jul 2017

Stockholm ska vara fossilfritt 2040 och ha minskat biltrafiken med 30 procent redan tio år tidigare. Det är de nya klimatmålen som den rödgrönrosa majoriteten jobbar efter.

Vägen dit? En offensiv satsning på cykel, kollektivtrafik och fotgängare.

Under de tre år som trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) suttit vid makten har flera satsningar gjorts på cykeltrafiken, något som retat gallfeber på många bilister. Det syns bland annat i arga insändare och i kommentarer på sociala medier.

Stadens nya stränga order mot fulparkerare: Lappa direkt!

De rödgrönrosa i Stadshuset har bland annat infört:

Dyrare gatuparkering

P-avgifter och boendeparkering i ytterstaden

Cykelbanor istället för körfält och p-platser

Sommargågator

Gator skyltas om för dubbelriktad cykling

Och fler inskränkningar för bilister är att vänta, säger Daniel Helldén som tvärtemot målet fick se antalet bilar och trafiken öka under förra året.

– Vi kommer bland annat att gå vidare med vår prioritering av bussarna, det kommer påverka utrymmet för bilarna. Nu ska vi ta ytterligare steg så att det verkligen kommer att märkas. Vi har flera stora cykelprojekt. Vi måste skapa möjligheter för stockholmarna att transportera sig på rätt sätt och välja bort bilen, säger han.

Stadens nya (omöjliga?) uppdrag: Få cyklister, bilister och fotgängare att hålla sams

Det här vill Daniel Helldén göra nu:

✓ Dieselförbud i innerstan
Stockholm kan få två miljözoner redan 2020. En i Gamla stan där bara el- och laddhybrider skulle få köra. En annan zon över resten av innerstaden där alla bensinbilar tillverkade före 2009 och de flesta dieselbilar förbjuds. Regeringen utreder frågan just nu.

✓ ”Bussprioritet 2.0”
Ändrade signaler i korsningar, fler busskörfält på bekostnad av bland annat p-platser. Förändringar ska synas tydligt redan kommande år.

✓ Fler laddgator, cykelbanor och bilpoolsplatser

Dyrare trängselskatt
Helldén har tidigare uttryckt att trängselskatten borde höjas ytterligare samt att införa fler betalstationer även innanför tullarna, vilket Trafikverket utreder.

Förvirrande trafikljusen i Svedmyra blir kvar: "Ramaskri om vi tar bort dem"

Den mest omdiskuterade idén är den om ett dieselförbud i innerstan. Förslaget har väckt ont blod hos de som köpt dieselkärror enligt tidigare råd om att de var miljövänliga. Men Helldén är tydlig. Stockholmare bör undvika att köpa dieselbilar. Har man en ska man inte köra den i innerstan, menar han.

– Alla är medvetna om att vi behöver miljözoner för att klara luftkvaliteten och stockholmarnas hälsa. Exakt vilka områden, gator och kvarter som berörs tar vi då när vi har lagstiftningen på plats.

Många genomförda åtgärder eller förslag möter högljudd kritik och du blir bland annat kallad bilhatare. Hur upplever du kritiken?

– Stockholm är en storstad och det vore konstigt om inga personer retade upp sig, då har jag gjort något fel. Jag känner att jag har relativt god koll på vad stockholmarna tycker om. Det finns en uppsjö av människor som tycker att det vi gör är bra och det visar att vi är på rätt väg.

Helldén (MP) tar regelvidriga cyklister i försvar: "Inte så konstigt"

Är du orolig att stadens nya mål förändras vid ett eventuellt maktskifte?

– Nej, man kan ibland höra kritik från oppositionen att satsningarna går ut över bilarna, men när det kommer till kritan upplever jag att de tycker om de flesta av projekten. Frågan är hur pass offensiva vi ska vara framåt. Det är skillnaden.