Kultursugna. Foto: Ekerö kommun

Här anordnas föreställningar i ur och skur

När corona slog till var det många branscher som drabbades. Inte minst kulturbranschen. Nu har Ekerö kommun kommit på ett sätt att ge folket sin kultur helt coronasäkert.

  • Publicerad 16:33, 8 sep 2020

Jag vet inte vad som skulle kunna stoppa oss, det skulle väl vara hagel eller åska.

Ensemble. En lyckad föreställning trots lite regn genomfördes under förra helgen. Foto: Ekerö kommun

Förra veckan var det premiär för Ekerö Kulturhus och Biblioteks satsning på lördagsföreställningar utomhus. Ambitionen är att kunna bjuda på en förställning i månaden fram till och med december under devisen "Kultur i Ur och Skur".

Idén kom till som ett sätt att fortsätta låta Ekeröborna få åtnjuta kultur i alla lägen.

– Jag försökte komma på hur vi kunde göra för att kunna eliminera så mycket risker som möjligt, då kom jag på att vara utomhus i friska luften är att göra det så riskfritt det bara går, säger kulturproducenten Maud Edvardsson på Ekerö Kulturhus och Bibliotek.

Begrepp som uppskattas

Föreställningarna hålls därför utomhus. Det är fyrtio avgränsade platser i ett avspärrat område. Inspirationen fick hon av Ur och Skur-konceptet på förskolor, där man är utomhus väldigt mycket.

Föreställningarna som kommer hållas runt om i Ekerö kommun är familjeföreställningar för alla åldrar. Nästa föreställning är en cirkusföreställning i Ekebyhovs slotts bokskog, tio meter upp i trädkronorna. Publiken kommer få vandra runt i skogen under en timmes tid - även om det regnar.

– Jag vet inte vad som skulle kunna stoppa oss, det skulle väl vara hagel eller åska. Artisterna hänger i rep, så det kanske inte är så bra vid åska, säger Maud Edvardsson.

Tanken är att det ska vara olika föreställningar vid varje tillfälle.

– Vi har så många fina teatergrupper som spelar för barn i Sverige och de längtar efter att få komma ut och då är det fantastiskt att vi kan göra det på det här sättet.

Gratis att titta

Föreställningarna är gratis och för hela familjen.

Nästa föreställning är i slutet i september. Åldersgränsen vid denna föreställning är satt vid 5 år då det är en del vandring i skogen. Det förekommer ingen övre åldersgräns.

För mer info se kommunens hemsida.

Visa merVisa mindre

Många rädda för överfall

Nyheter Fler otrygga i en av de tryggaste kommunerna Många flickor på Ekerö är oroliga för att antastas. Detta trots att få utsatts för brott i kommunen.onsdag 30/9 16:44

Nu fortsätter arbetet med tunneln på Lovön

Nyheter Ny entreprenör för Förbifarten på plats En ny entreprenör är i dagarna på plats för att slutföra tunnelarbetet under Lovön. Sommaren 2023 beräknas sprängningsarbetet vara klart.onsdag 30/9 11:41

Fyra lokala spelare i TV-pucken i år

Nyheter Unga talanger redo för årets upplaga Fyra unga spelare från Mälaröarna har tagit plats i olika lag i årets TV-puck. Men kvalet har ställts in på grund av pandemin och det är ännu inte fastställt hur finalen ska spelas.tisdag 29/9 16:38