Här anländer Försvarets fältsjukhus till mässan i Älvsjö

Fem långtradare med femton containrar kommer lastade med ett fältsjukhus. Här i Stockholmsmässans tomma lokaler ska ett sjukhus med 30 intensivvårdsplatser byggas upp, och stå klart på en vecka.

  • Publicerad 13:26, 23 mar 2020

Det är Göteborgs försvarsmedicinska centrum som bidrar med ett sjukhuskompani, som efter beslut av Socialstyrelsen placeras i Stockholm.

De första lastbilarna anlände till Stockholmsmässan i Älvsjö på måndagseftermiddagen och bevakades av ett stort pressuppbåd.

De femton första containrarna innehåller tält och byggsystem, berättar operationsledare Lars Rask.

Lastbilar i strid ström

Under de följande dagarna kommer ytterligare 15-20 lastbilar varje dag med material.

Kompaniet består av 160 personer. 60 av dem ska nu bygga upp sjukhuset och ta hand om driften. Själva vårdpersonalen ska Region Stockholm stå för.

Lars Rask är operationsledare för fältsjukhuset som byggs upp i Älvsjö.

Det blir 30 vårdplatser med full kapacitet för intensivvård, med syrgasledningar och allt, berättar Lars Rask.

Första gången i skarpt läge

Han har aldrig varit med om att sätta upp ett fältsjukhus i Sverige, i skarpt läge.

– Vi har övat förstås, och det känns bra att kunna göra en insats, att stödja civilsamhället är ju en av Försvarsmaktens huvuduppgifter, säger han.

Björn Eriksson, Region Stockholm, och överste Thomas Karlsson, chef Mellersta militärregionen, på presskonferens. Foto: Ingrid Johansson.

Sedan tidigare har det inne på sjukhusen skaptas omkring 45 extra intensivvårdsplatser. Planerade operationer ställs in och personal dirigeras om för att bemanna dem. Ytterligare 45 platser ska tillkomma inom kort.

Inte klart vilka som ska jobba

Hur bemanningen på fältsjukhuset ska lösas har ännu inte kommunicerats ut, men hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson sade vid presskonferensen på mässan att alla vårdgivare i regionen, även privata vårdgivare, nu ställer upp ”på ett sätt vi inte sett i modern tid”.