Metallisk trio. Maki Okamoto, Erik Tidäng och Pernilla Sylwan jobbar med hårda ämnen. Foto: Sacharias Källdén

Hantverkskollektivet om sina galna uppdrag

Trender kommer och går. Metall består. I 20 år har hantverkare bankat fram smycken och konst i en kollektiv på Kungsholmen. Samt mer udda prylar: "Jag gjorde ett hockeyspel i silver", säger Erik Tidäng, om en present för 200 000 kr.

  • Publicerad 11:58, 1 okt 2019

Det var USA mot Sverige. Och alla synliga delar i rent silver, med en puck i ebenholts. Smeden Erik Tidäng minns beställningen på en speciell födelsedagspresent, någon gång under 00-talet: ett helt bordshockeyspel.

– Det var en riktig utmaning och tog väl en tre månader. Jag minns inte den exakta prislappen, men det blev över 200 000 kronor.

En annan kund beställde en äggsked – i guld. Mannen åt ägg varje dag och ville "göra det med stil". För den som vill ha liknande lyx i sitt kök så finns här en silvervisp i lager för 6 500 kronor.

På den oansenliga Norra Agnegatan på Kungsholmen har hantverkshålet Lod legat i prick två decennier. Det som en gång varit syateljé och fiskaffär – originalgolvet i kakel är framskrapat från under sunkig gummimatta – rymmer idag sju konstnärliga metallformgivare på 70 kvadrat. Plus en lärling.

Pernilla Sylwan bearbetar en kopparstake med hetta. En skål med visp, båda i silver. Foto: Sacharias Källdén

Det hade varit knökat med färre, men de forna Konstfackseleverna vill inte flytta till större. Antalet kunder som bara råkar vandra in på Lod är lagom. De flesta hittar hit via internet för att köpa eller beställa något eget i stål, koppar, eller kanske tombak.

– Ja, vi arbetar med alla sorters metaller, men brukar för enkelhetens skull säga att det bara är guld- och silversmide vi pysslar med. Prisläget är från några hundralappar upp till några hundra tusen, säger Pernilla Sylwan, och hettar upp en ljusstake i koppar med en blåslampa, alltmedan hon berättar att metall har ett eget liv som inte syns på en dataskärm.

På väggen hänger hennes verk "Det växer", även den i koppar, för 143 000 kronor. Mitt emot hittas en del av kollegan Maki Okamotos serie "Vandring bland tankarna", för blygsamma 55 000 kronor. Resten av hennes blänkande mässingsspeglar smyckar sedan i somras Huddinge sjukhus.

Här är Kungsholmens helt nya köpcentrum

Maki Okamoto sågar små örhängen vid sitt specialbyggda arbetsbord. Foto: Sacharias Källdén

Feta ringar är ute

Men de vanligaste beställningsjobben på Lod är helt vanliga vigselringar åt helt vanligt folk. Och där växlar trenderna.

– När jag började här 2007 så gällde tjocka ringar i titan med lite stenar. Det är helt otänkbart idag. Nu ska det vara tunt och med hög fattning. Gärna i lite rödare guld, säger Pernilla.

– Eller champagneguld, som är beige i färgen, förklarar Maki. Just det är hippt bland hennes japanska kunder.

Liljevalchs skänker konst till skola

"Min hobby är att laga gamla klockor. Här pillar jag med silver och hemma pillar jag med ännu mindre grejer", säger en urnoga Erik Tidäng. Foto: Sacharias Källdén

Hoppas på mask i silvret

Andra trender som är överspelade är forna tiders minimalistiska och geometriska designer. Nu ska metallen formas på ett naturligt, levande och växande vis. Och vissa föremål är i sig helt otidsenliga. Som askkoppar.

– En gång gjorde jag ett fiskedrag och en maskburk, båda i silver, till en utställning. De såldes. Draget hänger nog på en vägg men jag hoppas att burken faktiskt används till maskar, säger Erik.

Ja, allt konstigt och märkligt som det här konstnärsgänget kan komma på till någon utställning, säljs förr eller senare, enligt Pernilla.

– Visst, det kan bli liggande länge. Men så kommer någon till slut och blir stormförtjust.

Här är Stockholms största skulpturpark

Sjukhuskonst: resten av den här serien hänger i Huddinge. Foto: Sacharias Källdén