Tillsammans. Therese Storm, verksamhetschef på Järva folkets park och Liselotte Norén från Refo är två av initiativtagarna. Här med en del av den ursprungliga filten, spm nu ska byggas på under samtalens gång.

Hantverk ska knyta samman hela Järva

Med garn och virknålar som medel vill ett nybildat nätverk få folk från områdena runt Järvafältet att mötas. Målet är att bygga broar mellan grannar som annars aldrig möts och samtala om hållbarhet, rättvisa och demokrati.

  • Publicerad 16:05, 20 mar 2019

Vi hoppas att folk hör av sig, ber om en stickling av filten och gör liknande projekt

– Kulturen är ett lim. Ett sätt att mötas, det är enkelt att starta ett samtal när man sitter jämte varandra och skapar, säger Liselotte Norén.

Hon driver Refo, ett kommersiellt bolag, men också ett slags konstnärskollektiv med samhällsengagemang. Liselotte är en av initiativtagarna till projektet Filt för demokrati, som drar igång i Järva folkets park, på Eggeby gård i nästa vecka.

Idén är en spin off på konstnären LM Johnssons aktion med samma namn, som gjordes på valdagen 2018. En enorm filt i regnbågens färger, skapad av personer från hela Sverige, placerades på Sergels torgs trappa för att lyfta demokratin och kulturens betydelse.

När det nya nätverker frågade LM Johnsson om hon kunde ge bort en stickling av filten för att den ska kunna växa sa hon ja. Det är den som det nu byggs vidare på i Järva folkets park.

Ut ur bubblan

Genom att använda hantverket som medel vill nätverket synliggöra kvinnors arbete, men framför allt skapa en plattform för möten.

– Allas lika värde är inget vi kan ta för givet. Det är färskvara och för att bevara demokratin måste vi prata med varandra, säger Therese Storm, verksamhetschef för Järva folkets park.

Liselotte Norén håller med.

– Vi lever i våra egna bubblor. Bor man i Spånga, som jag, så träffar man sällan folk från Tensta eller Akalla. Den här platsen, på Järvafältet, förenar. Det handlar inte om att få ihop ett gäng "pysslande tanter" – nej, vi måste prata om viktiga grejer. Samhället behöver bli lite mer modigt. Det blir samtidigt ett tillfälle att öva svenska eller lära sig sticka eller virka. Jag tänkte själv försöka, säger hon.

En månad per plats

Filten kommer att vara på Järva folkets park från 26 mars och en månad framåt. Under tiden anordnas panelsamtal och workshops. Vem som helst kan delta och man behöver inte handarbeta.

– Det viktiga är samtalet, säger Therese Storm.

Därefter flyttar filten till Tensta-Hjulsta kvinnocenter under en månad. Den byggs hela tiden på och i juni ska nätverket ta den till Järvaveckan på Spånga IP.

– Vi kommer att erbjuda alla partier att göra en ruta till filten i vårt rum för demokrati, säger Therese Storm

Hon, Liselotte Norén och de andra i nätverket uppmanar andra föreningar eller grupper att ta idén vidare.

– Vi hoppas att folk hör av sig, ber om en stickling av filten och gör liknande projekt. Men det finns inget särskilt slutmål, poängen är att väcka frågor och starta samtal, säger Therese Storm.

Den som vill kan skänka virknålar och garner till projektet.

– Det finns många sätt att bidra. Vi behöver till exempel hjälp att dokumentera den här processen, det är bara att höra av sig! säger Liselotte Norén.

Detta är Filt för demokrati

Ett gemensamt projekt mellan Järva folkets park, Refo, Hemslöjdsföreningen i Stockholm och konstnären LM Johnsson. Syftet är att prata om demokrati genom kultur.

Tisdag 26 mars klockan 18-20 på Järva folkets park, Eggeby gård är startskottet.
Då hålls ett panelsamtal där arrangörerna diskuterar projektet och LM Johnsson håller även i en workshop.

Filt för demokrati deltar i sommar på Järvaveckan där alla partier ska erbjudas att bidra med en ruta.

Undrar du något? Kontakta: info@eggeby.se

Visa merVisa mindre