Tobias Brannäs donerade stamceller och räddade livet på en kvinna. "Ascoolt" tycker han. Foto: Åsa Sommarström/Privat

Hans stamceller lever vidare i okänd kvinna

För ett år sedan kom samtalet från Tobiasregistret. Hans blod matchade en person med en livshotande sjukdom. Några veckor senare var donationen gjord. – Det är asfett att ha räddat ett liv. Jag skulle lätt göra om det, säger Tobias Brannäs, 28.

  • Publicerad 15:13, 14 maj 2018

Tobias Brannäs, som bor i Örby, var 18 år när han började ge blod. På blodcentralen fanns ett anslag om att gå med i Tobiasregistret.

– Jag tyckte det var lite coolt att vi hade samma namn… Så jag sajnade upp, fick hem ett provtagningskit och skickade sedan in det, berättar han.

Nio år gick, och han hade glömt bort alltihop. Men så för bra prick ett år sedan kom brevet, och telefonsamtalet. Hans blodstamceller matchade med en person som annars skulle dö av sin sjukdom.

Bildar nytt friskt blod

Blodstamceller finns framför allt i benmärgen. Genom att ge en sjuk människa nya blodstamceller kan de bilda ny, frisk benmärg och nytt, friskt blod.

Tobiasregistret, som drivs av ett landstingsägt bolag, registrerar möjliga donatorer.

De som har tur får träff

Patienter med livshotande sjukdomar som leukemi, svår blodbrist, immunsjukdomar och ämnesomsättningssjukdomar matchas mot donatorerna, och om de har tur blir det träff.

– Det var en kvinna i 60-årsåldern som fick mina blodstamceller. Några extra år lades till hennes liv, och kanske någon fick ha sin farmor eller mormor kvar, säger Tobias Brannäs.

Örbybon Tobias Brannäs tycker det är självklart att hjälpa om man kan.

Han tycker det är självklart att hjälpa till där man kan, men hans insats fick en extra dimension eftersom hans mamma genomgått en hjärttransplantation.

– Jag har någon annan att tacka för att min mamma är i livet. Att jag sedan fick rädda livet på någon med mina stamceller, det blev dubbelt upp känslomässigt, säger han.

Annars verkar han inte så tagen, utan beskriver hela processen som ”jättekul” och tycker inte ens att det var särskilt besvärligt.

Hälsokollades en hel dag

Först fick han gå till vårdcentralen för ett nytt blodprov, för att fastställa att han verkligen matchade.

Under några dagar fick han sedan  ta sprutor för att få kroppen att producera stamceller.

En dag i juni 2017 lades han in på Huddinge sjukhus. Först gjordes en noggrann hälsokontroll, som tog en hel dag.

– Personalen var fantastisk, de fick mig att känna mig som en hjälte!

Så här såg det ut för ett år sedan, när Tobias donerade stamceller på Huddinge sjukhus.

Dagen därpå skedde själva donationen. I sex timmar fick han ligga med slangar som tappar ur blod, centrifugerar ut stamcellerna och skickar tillbaka blodet in i kroppen.

Ibland gör man istället så att donatorn sövs och stamceller tas ur höftbenet.

– Det är asfett att ha räddat ett liv. Jag skulle lätt göra om det, säger Tobias Brannäs.

Men nu är han i ”karantän” några år. Å andra sidan har han fått många kollegor och vänner att anmäla sig till Tobias-registret.

Dog i väntan på stamceller

Tobias Storch som gett namn åt registret var 13 år när han drabbades av en svår blodbristsjukdom. Han dog 1991, bara 17 år gammal, sedan han förgäves väntat på en stamcellsdonation.

Nu har registret nästan 100 000 givare. Förra året var registrets mest framgångsrika år hittills. Då lyckades de med hjälp av stora kampanjer locka nästan 30 000 nya potentiella donatorer.

Det är ju det största man kan göra

Tobias Brannäs

Varje år genomförs cirka 250 stamcellsoperationer i Sverige. Det svenska registret samarbetar med liknande donationsregister över hela världen.

– Man måste ta ställning. Alla vill ha, men färre vill ge. Men att skapa liv, och att rädda liv, det är ju det största man kan göra, säger Tobias Brannäs.

Fakta

Du ska vara ung och frisk för att få ge

Tobiasregistret matchar patient med lämplig givare i Sverige eller utomlands.

Du ska vara 18–35 år och frisk för att kunna registrera dig.

Registreringen görs online. Ett kit skickas och du får topsa dig. Salivprovet skickas in för analys.

Sedan ligger du i Tobiasregistret i väntan på en träff – en patient som behöver just din typ av celler.

Varje dag  insjuknar två personer i blodcancersjukdomen leukemi  i Sverige. Det är den vanligaste cancerformen som drabbar barn. 

En stamcellsdonation kan vara sista utvägen. Mer än hälften blir botade av behandlingen.

Källa: Tobiasregistret
Visa merVisa mindre