”I Hjulsta hälsar alla på varandra, oavsett om man känner varandra eller inte. Jag vill inte bo på något annat ställe just nu”, säger Ahmed Abdirahman. Foto: Sofia Ekström

Hans livsresa är som på film

Ahmed Abdirahman kom från krigets Somalia till Tensta som trettonåring. Ett projektarbete på gymnasiet ledde honom till ett stipendium för studier i USA – där han åt middag med både ­Steven Spielberg, Pelé och Paul McCartney. I sommar hoppas han åter på att göra succé med Järva filmfestival.

  • Publicerad 18:52, 24 maj 2015

Han tar emot oss vid Hjulsta torg, klädd i kostym och vit skjorta. Där andra lätt skulle se överklädda ut bär Ahmed Abdirahman, 29, sin kostym på ett självklart och ledigt sätt.

– Jag har alltid varit ganska ordentlig, pluggat mycket och så. När jag snabbt lärde mig svenska helt utan brytning i skolan blev jag kallad för Ahmed Svensson. Men att ha kostym till vardags är rätt osvenskt, säger han.

För tredje året i rad organiserar han genom föreningen The Global Village utomhusbiofestival i Järva som hålls den 1–7 augusti i Rinkeby, Tensta, Husby och Spånga.

Till sommaren byter de namn från Utomhusbio Järva till Filmfestival Järva. Nytt i år är att det blir en två veckors filmutbildning i juli för ungdomar som bor i Järva.

En annan tanke med filmkursen är att väcka ungdomarnas intresse för media.

– Många mediebolag vill öka mångfalden bland sina anställda, säger Ahmed Abdirahman som bland annat har jobbat för SVT som researcher.

Hans egen livshistoria är som gjord för en film. Han föddes i Mogadishu i Somalia. När han var tretton år flydde familjen kriget och kom till Sverige 1998.

– Vi landade på Arlanda i januari och trodde vi hade kommit till the end of the world.

Då Ahmed gick på Tensta gymnasium hade han en tanke om att omvandla saltvatten till dricksvatten i Somalia. Det ledde till att han fick åka till USA för att hålla föredrag om sina idéer. Grundaren av Ross School i USA, Courtney Ross, blev imponerad och erbjöd honom ett stipendium för att studera på skolan.

Senare blev det ytterligare ett stipendium så att han kunde ta en kandidatexamen i internationella studier från Marymount Manhattan College och magisterstudier i humanitära frågor på Fordham University i New York.

Under sex år var Ahmed inneboende hos Courtney Ross och hennes familj.

– Det var rätt overkligt att komma dit. De brukade ha middagar med olika kändisar.

Paul McCartney, Steven Spielberg och Pelé kan nämnas bland dem som Ahmed ätit middag med.

– Jag visste inte vem Paul McCartney var. Men han blev nog mest road av det, säger han.

Efter utbildningen har han bland annat arbetat i Genève och Mogadishu.

Just nu är det The Global Village och filmfestivalen som gäller. Drömmen är att jobba som diplomat för UD eller på någon ambassad för att se världen, eller att bli politiker.

– Trots min erfarenhet har jag svårt att få jobb. Det kan vara mitt namn som gör det, tråkigt nog, säger Ahmed Abdirahman.

Fakta

Du kan rösta på festivalfilmerna

Årets sommarbio utomhus, Järva filmfestival, hålls den 1–7 augusti i Rinkeby, Tensta, Husby och Spånga.

Bakom festivalen står föreningen The Global Village, som Ahmed Abdirahman startat tillsammans med ett par kompisar från gymnasietiden.

Redan nu kan Järvaborna rösta fram sommarens filmutbud. Läs mer på www.theglobalvillage.se om vilka filmer man kan rösta på och hur man anmäler sig till filmkursen som hålls den 20–31 juli.

Visa merVisa mindre