Sommarhäng. Martin Johanssons restaurang i Kristinahuset utökar på sommaren med glass- och våffelkafé i växthuset intill. Foto: Mattias Kamgren

Hans krogdröm blev verklighet under pandemin

Martin Johansson startade hemmarestaurang för att klara pandemin. Den oväntade succén tog hans Nice Valley vidare till Kristinahuset, där han skapat en populär oas vid Drevviken.

  • Publicerad 15:30, 15 jun 2022

Två år har gått sedan hungriga hemmajobbare började flockas utanför ett radhus i Lilla Sköndal på luncherna.

Då var pandemin fortfarande något nytt. Kocken och egenföretagaren Martin Johansson beskriver det som att han lyckades fylla flera behov när han öppnade sin hemmarestaurang.

Dels var det bristen på restauranger i området – men också att där plötsligt fanns mycket mer folk hemma på dagtid.

– Folk satt på sina hemmakontor och var trötta på att laga mat själva. Det fanns ett behov av att mötas. Lunchkön blev ett andrum där man kunde morsa på grannarna, säger kocken och egenföretagaren Martin Johansson.

Hemmakock. Martin Johansson lagar mat utanför radhuset i Lilla Sköndal. Arkivbild. Foto: Veronica Johansson

Bytte upp sig

Succén med hemmarestaurangen, döpt till Nice Valley, blev språngbrädan till något betydligt större för Martin Johansson: Redan samma höst fick han chansen att ta över restaurangen i Kristinahuset i Stora Sköndal, med sin storslagna utsikt över Drevviken.

Samtidigt som pandemin förhoppningsvis passerat sin peak, har Nice Valley etablerat sig som en institution i Sköndal med luncher och fika, glasskafé på sommaren och julbord på vintern.

– Första halvåret fick jag ett enormt stöd från närområdet. Folk kom hit både från Farsta och Sköndal och ville visa sin support för det jag gjorde. Jag har fått så många ryggdunkar under den här tiden, berättar Martin Johansson.

Tuffa tider

Någon dans på rosor har det ändå inte varit. När restriktionerna skärptes slog det undan benen för den lönsamma eventverksamheten med konferenser och bröllop.

– Jag har inte tagit ut lön förrän i januari i år, säger han.

Fastän restriktionerna är borta sätter pandemin fortfarande spår.

– Branschen har förlorat mycket personal. Det är svårt att hitta kockar, servitörer och hovmästare.

Drömläge. Pandemin tog Martin Johansson från improviserad hemmarestaurang till att driva krog med en av stans finaste utsikter. Foto: Mattias Kamgren

Guldläge

Samtidigt sitter Martin Johansson med trumf på hand: Läget vid vattnet är ett av Stockholms vackraste. Tillsammans med Stiftelsen Stora Sköndal jobbar han för att Nice Valley med omgivningar ska bli ett utflyktsmål, inte bara för de som bor i Sköndal och Farstaområdet.

– I framtiden hoppas jag att även turister ska hitta hit, precis som till Ulriksdal eller Rosendal. Det är en fantastisk plats att komma till.