Hanna Hermansson klar för EM-final på söndag

Hon missade EM-finalen på 800 meter med bara fem hundradelar – men i dagens försök på 1 500 meter tog Turebergslöparen Hanna Hermansson revansch rejält. 29-åringen från Segeltorp spurtade om två tjejer på upploppet och är klar för finalen som avgörs på söndag.

  • Publicerad 14:15, 10 aug 2018

– I dag kände jag att jag inte hade något att förlora. Jag försökte gå ut fort i starten, men valde att sakta ner en bit in i loppet eftersom jag tänkte att jag inte skulle orka. Men då satte de andra tjejerna fart så då var det bara att hänga på, säger Hanna Hermansson till friidrott.se.
Då hon sprang i det andra försöksheatet var det inte omöjligt att gå vidare på tid, men Hanna Hermansson tog det säkra före det osäkra och spurtade in på en fjärdeplats som säkrade finalplats med tiden 4,08,98 – en putsning av sitt personliga rekord med tre sekunder.

”Jag såg att de började stumna”

På upploppet såg det dock ett tag ut att bli likadant som i 800-meterssemin, där hon hade två tjejer framför sig som blockerade vägen fram.
– Jag såg att de började stumna, så jag lyckades klämma mig emellan. Men jag känner att jag har snabbare tider i kroppen. Så i finalen får de sätta upp snabbare tider, annars bjuder de in mig, säger hon.

Sadlade om från fotboll till löpning

Hanna Hermansson var en talangfull och löpstark fotbollsspelare, men karriären som inleddes i Segeltorps IF innan hon bytte till AIK stördes av skador.
För några år sedan stack hon till USA för att studera på college. Hon spelade fotboll även där, men efter säsongen 2014 testade hon löpning.

Finalen tv-sänds klockan 20 på söndag

Efter bara några månaders träning gjorde Hanna Hermansson 2:08 på 800 meter och redan efter ett drygt år debuterade hon i landslaget för att i fjol göra VM-debut på favoritdistansen 800 meter.
Men nu i EM i Berlin gick hon, vid lunchtid i dag, alltså till final på 1 500 meter i stället. Finalen går 20.00 och sänds direkt på SVT.