Hanna från Birkastan badar året om

Hanna Prage badar utomhus året runt. Favoritbadplatsen är vid Pampas marina. "På vintern är det som att alla tankar avbryts när man kliver i vattnet", säger hon.

  • Publicerad 19:30, 12 nov 2019

Hanna Prage bor i Birkastan och har i flera år badat ute året om efter att först ha bastat.

– Jag älskade det. Men så tänkte jag: ska jag bara kunna göra det när jag åker till Hellasgården? Det tar tid och är ändå lite bökigt, säger Hanna Prage, som för ett år sedan tog steget och började bada utan bastu efter sommarsäsongen.

Ungefär en kvarts promenad bort från Hannas bostad, på Solnasidan, finns Pampas marina som är hennes favoritbadplats. Det är hit vi går denna höstdag, den första november. Termometern visar på 9,9 grader i vattnet, det är fem grader i luften.

– På vintern brukar jag cykla eller jogga hit, då blir man lite varm. Jag tycker att höstbad är ett bra sätt att börja på om man är sugen på året runt-bad, säger Hanna Prage.

Känslan av att kliva i på vintern, när det är riktigt kallt beskriver hon som att "alla tankar avbryts".

– Det finns en väldigt tydlig början och ett tydligt avslut. Sådant man kanske går och funderar på i vardagen försvinner. Den som kliver upp sen är liksom en annan person än den som gick i och den som kommer upp är väldigt beroende av att den som gick i har preppat, säger Hanna Prage och fortsätter:

– Man blir lite dum i huvudet när man har varit i vattnet. Så man behöver ha lagt fram en handduk att stå på, en handduk att torka sig med, underkläder, underställ, ylleplagg och så har jag en ylleponcho som jag byter om under.

Badar aldrig helt själv

Hanna har alltid någon med sig när hon badar.

– Det är en social grej, jag brukar bada tillsammans med min granne. Eller så har jag med mig en kompis som inte badar och så fikar vi efteråt på bryggan. Jag har också fått med mig min man på det här, säger Hanna Prage som driver Instagramkontot @vinterdopp där hon lägger upp badbilder.

Det är sällan någon som stannar till och tittar på när hon badar men en gång fick hon ner en turist i vattnet.

– Det var i mars och fyra grader i vattnet. Han sa att han hade drömt om att bada i Stockholm i hela sitt liv men att han alltid varit här "fel" säsong. Men det slutade med att han tog ett dopp ändå.

Hanna beskriver att hon har närmare till glädje sedan hon började vinterbada, även om hon var glad även tidigare.

– Man mår väldigt bra av det.

Kallbad. Hanna Prage badar utomhus året runt. Favoritbadplatsen är vid Pampas marina. "På vintern är det som att alla tankar avbryts när man kliver i vattnet" säger hon. Foto: Sacharias Källdén

Ger glädje. Man mår väldigt bra av att kallbada, säger Hanna. Foto: Sacharias Källdén