Hanna Mattsson kommer att fortsätta träna livet ut. Foto: Andreas Ekström

Hanna byter medicin mot receptbelagd träning

Flest recept på fysisk aktivitet istället för medicin skrivs ut i Nacka kommun. En av de som har fått receptbelagd träning är Hannar Mattsson från Gustavsberg.

  • Publicerad 20:00, 27 jul 2018

I Nacka kommun skrivs det ut flest FAR (fysisk aktivitet på recept) i länet. FAR är receptbelagd träning och det kan vara allt från att gå ut och ta en halvtimmes promenad för att minska blodtrycket till att bygga upp muskler efter en knäskada.

– FAR kan skrivas ut för väldigt mycket. Något som är på tapeten nu och diskuteras en del är psykisk ohälsa och träning kan fungera bra mot exempelvis depression eftersom när vi tränar så släpper kroppen ut endorfiner och det gör att vi mår bra, säger Ellen Richert, fysioterapeut på Nacka rehabcentrum.

Åsa Lindkvist och Ellen Richert är fysioterapeuter på Nacka rehabcenter. Foto: Andreas Ekström.

226 recept skrevs under årets första sex månader

Mellan januari och juni i år skrevs det ut 226 recept om träning i Nacka kommun. Det är överlägset flest i länet, På Södermalm skrevs det ut 159 recept och det är näst flest i länet.

En av de som har fått ett FAR är Hanna Mattsson, boende i Gustavsberg. Hon har haft led och muskelsjukdomen reumatism sedan hon var liten. I januari blev hon sjukskriven på heltid i en månad.

– Jag kände att jag inte skulle hinna bli frisk på den här månaden och började forska lite och så fick jag tips om FAR och pratade med min sjukgymnast om saken så sedan slutet av januari/början av februari tränar jag två gånger i veckan, säger Hanna Mattsson.

Tidigare har Hanna fått olika mediciner för sin sjukdom men tanken är att minska antalet mediciner med hjälp av träningen.

– Jag håller på och fasar ut vissa mediciner för att jag inte behöver dem i samma utsträckning längre. Det är bättre med träningen, det har inga biverkningar heller.

Hur har du blivit bättre av träningen?

– Man märker det ju inte direkt, men ett tydligt exempel var tidigare i våras. Vi åkte skidor på påsklovet och tidigare har jag inte klarat av att åka hela veckan, det gjorde jag nu. Det hade aldrig gått utan min träning. Jag jobbar 50 procent idag och räknar med att jobba mer i höst och det är delvis träningens förtjänst.