Österhaningebon Lea Hoffsten Gustafsson går estetlinjen på gymnasiet och när erbjudandet kom om att få vara en del av muralmålningen tvekade hon inte.

– Det lät roligt och jag hade aldrig hört om något liknande förut, säger hon.

Hon valde att måla artisten Avicii med motiveringen att han representerar Sverige samtidigt som han bär på en historia som är värd att berättas.

– Jag lyssnar mycket på hans musik och hans bortgång kom som en chock.

Stort engagemang

Bakom projektet står Den pedagogiska designbyrån tillsammans med Haninge kommun och Victoriahem.

Under de tre veckor som projektet varit igång har de 21 ungdomarna handletts av Frida Lindberg Pożar och Hanna Andersson från Den pedagogiska designbyrån.

– Det har funkat jättebra! Det har varit ett lättarbetat gäng som är väldigt ambitiösa och som verkligen har velat göra sitt bästa, säger bildpedagogen Frida Lindberg Pożar.

En bidragande faktor till det, tror Frida, är temat – en person som har betytt mycket i livet.

– Det gjorde att ungdomarna fick ett personligt engagemang i projektet. Och det var många som uttryckte i utvärderingen att det var nervöst i början, men att de sedan fick ett eget driv tack vare temat.

För Leas del är det inte uteslutet att hon skulle ställa upp igen om hon fick möjlighet.

– Jag har förstått hur mycket betydelse och inflytande konst, speciellt muralmålning, har på hur man upplever en plats, säger hon.

Fortsättning i höst

Under hösten blir det också fler kulturinslag i Haninge.

Den pedagogiska designbyrån kommer tillbaka och ska hålla i "kulturlördagar", där man ska fokusera på skapande verksamhet, så som tröjtryck, tufta mattor, dreja och animera.

Det utlovas också någon form av höstlovsverksamhet.