Haningeungdomar prydde Brandbergen med muralmålning

Under tre veckor har 21 ungdomar från Haninge varit med och skapat en muralmålning i Brandbergen. Temat: en person som betytt mycket för dem.

  • Publicerad 15:42, 12 aug 2022

Jag hade aldrig hört om något liknande förut

Österhaningebon Lea Hoffsten Gustafsson går estetlinjen på gymnasiet och när erbjudandet kom om att få vara en del av muralmålningen tvekade hon inte.

– Det lät roligt och jag hade aldrig hört om något liknande förut, säger hon.

Hon valde att måla artisten Avicii med motiveringen att han representerar Sverige samtidigt som han bär på en historia som är värd att berättas.

– Jag lyssnar mycket på hans musik och hans bortgång kom som en chock.

Foto: Den pedagogiska designbyrån

Stort engagemang

Bakom projektet står Den pedagogiska designbyrån tillsammans med Haninge kommun och Victoriahem.

Under de tre veckor som projektet varit igång har de 21 ungdomarna handletts av Frida Lindberg Pożar och Hanna Andersson från Den pedagogiska designbyrån.

– Det har funkat jättebra! Det har varit ett lättarbetat gäng som är väldigt ambitiösa och som verkligen har velat göra sitt bästa, säger bildpedagogen Frida Lindberg Pożar.

En bidragande faktor till det, tror Frida, är temat – en person som har betytt mycket i livet.

– Det gjorde att ungdomarna fick ett personligt engagemang i projektet. Och det var många som uttryckte i utvärderingen att det var nervöst i början, men att de sedan fick ett eget driv tack vare temat.

För Leas del är det inte uteslutet att hon skulle ställa upp igen om hon fick möjlighet.

– Jag har förstått hur mycket betydelse och inflytande konst, speciellt muralmålning, har på hur man upplever en plats, säger hon.

Fortsättning i höst

Under hösten blir det också fler kulturinslag i Haninge.

Den pedagogiska designbyrån kommer tillbaka och ska hålla i "kulturlördagar", där man ska fokusera på skapande verksamhet, så som tröjtryck, tufta mattor, dreja och animera.

Det utlovas också någon form av höstlovsverksamhet.

Den pedagogiska designbyrån

Den Pedagogiska Designbyrån har sedan 2011 erbjudit workshops och handledning inom konst, design, konsthantverk och media. De skapar workshops åt skolor, både för barn och vuxna.

De arbetar också med många andra institutioner och organisationer i och utanför Sverige. De vill verka som en plattform för bildpedagogiskt arbete och på så sätt ge fler människor tillgång till konstnärligt skapande och uttryckssätt bortom ord och text.

De tror att konstnärliga uttryck kan verka för att inkludera fler människor i läroprocesser och på så vis kan väcka lust till att upptäcka och undersöka nya saker.

Källa: Den pedagogiska designbyrån

Visa merVisa mindre