Haninges plan för modulbostäder för nyanlända nästan helt skrotad

Haninges plan för modulbostäder åt nyanlända är nästan helt skrotad. 10 tomter har krympt till tre. – Behovet av bostäder för nyanlända har nu minskat, säger kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S).

  • Publicerad 06:00, 12 okt 2019

Om den omdiskuterade tomten i Jordbro, säger Meeri Wasberg:

– Haninge kommun har klarat att möta behovet av bostäder för nyanlända genom att hyra in andrahandskontrakt, bostadsallokering i egna bestånd samt nybyggnation. Behovet av bostäder för nyanlända har nu minskat och vi ser därför en möjlighet att nyttja tomten till andra ändamål.

Haninge – som granskas av förvaltningsrätten och riskerar dryga böter genom modulbostadsprojektet i Jordbro – har påbörjat arbetet med att säga upp resterande delen av avtalet med fastighetsbolaget Bäverdammen fastighet och förvaltning AB.

Vi tror att platsen kan användas för annan kommunal verksamhet

Meeri Wasberg (S)

Så sent som i augusti menade Haninge kommun att bostadsbehovet för nyanlända i Haninge var fortsatt stort. Haninges tillförordnade lokalförsörjningschef sade då att det alltjämt planerades för bostäder för nyanlända på platsen.

Men så blir det inte.

–  Jordbro utvecklas i snabb takt och vi tror att platsen kan användas för annan kommunal verksamhet. Vår lokalförsörjningsenhet kommer att titta närmare på detta, säger Meeri Wasberg (S).

Grannar överklagade bygget

Redan innan projektet i Jordbro drog igång överklagade flera grannar bygglovet.

Kommunledningen betalade 3,7 miljoner kronor till byggherrarna i förskottshyra för att hjälpa dem komma i gång, men några modulbostäder har hittills inte synts på platsen.

Nu finns bara tre, av ursprungligen 10, platser kvar i Haninge för nya planerade modulbostäder. Den ena platsen, i Handen, är redan bebyggd med modulbostäder för nyanlända. De andra två tomterna planeras i Vendelsömalm.