Genrebild. Foto: Arkiv

Haninges elever skolkar tredje mest i länet

27 procent av Haninges gymnasielever fick studiebidraget indraget på grund av skolk det gångna läsåret. Bara Järfälla och Upplands Väsby har högre andel skolkare i länet.

  • Publicerad 16:34, 16 jul 2018

I Haninge fick 2 534 gymnasielever studiebidrag det gångna läsåret – 30 färre än förra året. Trots det har antalet elever som fått studiebidraget indraget på grund av skolk ökat med 179, rapporterar CSN.

Sett till andel har 27 procent av Haninges gymnasister skolkat tillräckligt mycket för att förlora studiebidraget – en ökning från förra året då motsvarande siffra var 19,7 procent. Haninge hamnar därmed på tredje plats i länet. Bara Järfälla (29,8 procent) och Upplands Väsby (27,3) är värre.

Rekordmånga skolkar

Haninges andel är långt över länssnittet på 11,2 procent – ett snitt som för övrigt gör att Stockholms län är värst i landet, följt av Kalmar län på 10,5 procent och Skåne på 9,2 procent.

Andelen elever som får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro ökar överlag i Sverige. Snittet i riket ligger på 8,5 procent, rekordhögt enligt CSN. Föregående läsår var motsvarande siffra 7,9 procent respektive 7,8 procent.

64 procent av samtliga skolkare är pojkar, 36 procent är flickor.

Se hela rapporten här.