Haninges badbloggare: ”Härligt – förutom när det regnar”

Det har kallats drömjobbet i Haninge – de testar en ny badplats varje dag. Därför kände vi oss tvungna att stämma av med kommunens badbloggare två veckor in i deras uppdrag – hur är det egentligen att få betalt för att bada? – Det är nog det roligaste jobbet man kan ha, säger Leo Sokolow Romin, 16.

  • Publicerad 17:17, 28 jun 2016

De samlas klockan 9 på morgonen i kommunhuset varje morgon.

Fikar, snackar ihop sig. Och tar sen pendeln eller bussen till en ny badplats som ska testas.

Det låter som semester – men det är ett jobb.

Leo Sokolow Romin, 16, Melanie Myhrberg, 17, och Linnea Jonsson Hällström, 16, utgör den första tredjedelen av kommunens badbloggare. De och ytterligare sex andra ungdomar fick chansen bland 63 sökande.

Nu, två veckor in i det arbetet, har vi tagit tempen på det första gänget. Vi fick en pratstund med Leo Sokolow Romin, som är den av dem som bloggar mest.

Sommaren har varit lite ostadig såhär långt, menar han.

– Jag skulle gärna ge vädret högt betyg, men på skalan 1 till 5, får det bara 3 hittills i år. Det har ju regnat ibland.

Men då drar ni ut i plurret ändå eller?

– Det är ett härligt jobb, förutom när det regnar. Men, ja, vi har kommit överens om att minst en av oss måste bada även när det regnar, säger han.

Leo säger att jobbet förmodligen är det roligaste man kan ha, men att han känner press att blogga intressant.

– Detta är i och för sig mitt första sommarjobb, men jag vet många andra sommarjobb där du inte behöver vara kreativ varje dag. Det måste vi. Blogginläggen ska inte bara vara informativa, de ska ju vara kul att läsa också. Det är inte som att plocka skräp eller måla, säger han.

Är ni alltid överens?

– Vi har väl lite olika krav på standarden. Melanie och Linnea har nog badat mer än mig sedan tidigare och har lite högre krav, men jag litar ju på dem.

Vilka bad har varit bäst såhär längt?

– Årsta Havsbad, Östnora och Gålö havsbad. De är ju de mest välkända, de erbjuder ju mycket och vi har råkat vara där när det varit bra väder. Och det är positivt att det är bra kollektivtrafik till många av baden.

Sämre då?

– Vissa badplatser är lite komplicerade att ta sig till. Lyckebybadet. Vi vet inte ens om det är en allmän badplats, men det hade kunnat rustas upp.

Sköna anekdoter saknas inte på badbloggen.

Till exempel på väg ut till Gålö på måndagen, då busschauffören tvingades fråga om hjälp för att hitta busshållplatsen.

Som tur var för alla intresserade – och busschaufförer – så avslutas varje badblogg med info om hur man tar sig dit.

Snart är dock badbloggandet slut för Leo, Melanie och Linnea. Nästa vecka tar tre andra sommarjobbare vid som ska blogga och bada, och de följs i sin tur av ett sista gäng på tre personer.

– Det ska tydligen finnas över 50 badplatser i Haninge, så det finns nog bad vi inte hunnit med som de andra kan blogga om också, säger Leo Sokolow Romin.

Det nyinrättade sommarjobbet ska inte bara vara ytterligare några sommarjobb i statistiken utan ska också marknadsföra kommunens badplatser och smultronställen, sade Kicki Lundgren, arbetskonsulent på kommunen, och Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande inför sommaren.

Haninges badblogg hittar du här.