Haningepolitiker stöttar #imaktenskorridorer

Bland de över 1 600 politiker som vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp under #imaktenskorridorer finns flera lokalpolitiker. Fyra Haningepolitiker ställer sig bakom uppropet.

  • Publicerad 12:30, 22 nov 2017

Efter att flera yrkesgrupper gått ut och vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp i samband med kampanjen #metoo har nu 1 641 politiker samlats under #imaktenskorridorer.

Via en sluten Facebookgrupp har de delat med sig av sina berättelser. Nu delar delas de på Instagram.

#imaktenskorridorer

A post shared by #imaktenskorridorer (@imaktenskorridorer) on

En av de som skrivit under uppropet är kommunstyrelsens ordförande i Haninge, Meeri Wasberg.

– Detta visar att det inte finns några sektorer i samhället där kvinnor inte har kunnat undvika att utsättas för allt från en sexuell underton till rena övergrepp. Det är fruktansvärt, säger hon till Mitt i.

Uppmärksammat fall

Även vänsterpartiets Carina Wellton står bakom uppropet.

– Det är fruktansvärda övergrepp många kvinnor utsatts för och inget parti är förskonat. Sorgligast har varit att höra hur ledningar lagt locket på och offren lämnat partierna. Men nu kommer bra saker ur uppropet. Min förhoppning är att toleransen för oaccepptabelt beteende verkligen blir noll och att förövare utestängs från förtroendeuppdrag, säger hon till Mitt i.

I Haninge har det tidigare avslöjats ett fall där en högt uppsatt politiker trakasserat en kvinnlig politiker i den så kallade ”sms-skandalen” – något som ledde till att mannen avgick från sina uppdrag.

– När det har uppstått någonting så har det fått konsekvenser, säger Meeri Wasberg, som tycker att Haninge kommun är väl förberedda för att hantera sådana situationer.

– Utifrån det jag kan överblicka så har vi bra sätt att hantera det på. Men det kan såklart finnas saker som inte jag känner till. Det ligger ju i sakens natur att det hemlighålls, på grund av skam.”

Vad ska man göra om man har utsatts?

– Först och främst tycker jag att man ska prata med sina partikollegor och lyfta frågan där. Om man inte får gehör där kan man gå vidare till regionala partiorganisationer eller ta upp det med kommunfullmäktiges ordförande eller mig, säger hon och fortsätter:

– Men i första hand tycker jag att man ska konfrontera den person som utsätter en. Det är viktigt att markera att man inte accepterar det. Jag tror att det här uppropet kan hjälpa till att ge mod pch styrka till kvinnor att våga stå upp för sig själva.

Fakta

Fyra politiker från Haninge ställer sig bakom uppropet:

  • Meeri Wasberg (S)
  • Maria Fägersten (S)
  • Annett Haaf (S)
  • Carina Wellton (V)
Källa: aftonbladet.se