"Aldrig sett flaskan." Robert Landén, beslagsansvarig på Haningepolisen. Foto: Mostphotos och Mitt i

Haningepolisens beslagschef om dödsfallet: "Flaskan var aldrig i beslagsrummet"

Robert Landén, beslagsansvarig på polisen i Haninge, säger till Mitt i att ölflaskan med amfetaminolja, som var i polisens besittning innan den orsakade den 31-åriga kvinnans död på en privat fest i Brandbergen, aldrig fanns i Haningepolisens beslagsrum.

  • Publicerad 21:34, 28 jan 2021

– Det vi har i beslag, som droger och pengar, kör jag över från Handen till en större beslagslokal i en annan ort varje morgon. Det är en av mina uppgifter, säger Robert Landén till Mitt i.

– Flaskan har aldrig varit i beslagsrummet. Hade den kommit i mina händer hade jag öppnat den och hällt ut den. Jag har varken sett eller rört den, säger han.

Två polisanställda riskerar åtal

Däremot, berättar Robert Landén, får polisen in mycket som man har svårt att göra sig av med samtidigt som personalen har mycket att göra.

– Men denna typ av flaska har aldrig tagits i beslag hos mig, säger han.

Två polisanställda riskerar åtal för grovt tjänstefel sedan ölflaskan med amfetaminolja hamnat på den privata festen och orsakat kvinnans död.

Båda nekar till brott

Expressen berättar på torsdagen att en av de två polisanställda som misstänks för brott är en polisinspektör i 60-årsåldern. Båda misstänkta nekar till brott.

Kvinna avled efter att ha fått i sig amfetamin på fest – mordutredning läggs ned

Enligt Expressen kommer ölflaskan med amfetaminolja från ett större beslag i området varav en stor del flaskor misstänktes innehålla amfetamin. Men bara 40 av 59 flaskor skickades till Nationellt forensiskt centrum för analys.

"Jättebeklagligt det som skett"

Enligt Expressens uppgifter var kriminalinspektören medveten om att flaskor med amfetamin lades i beslagsrummet på polisstationen i Haninge utan att ha larmat om detta.

Men samtidigt hävdar alltså Robert Landén att flaskorna aldrig varit i beslagsrummet.

– Det är jättebeklagligt det som skett och hur det skett. Det låter som att flera olyckliga omständigheter lett fram till detta, men jag har inte varit involverad i hanteringen av flaskan, säger han.

Insmugglingen av amfetaminolja tycks ha ökat sett till beslagen. Enligt statistik Mitt i tagit del av för åren 2017-2019 har de årliga beslagen av amfetaminolja i liter ökat från 4 till 22. En stor del av amfetaminoljan som smugglats till Sverige de senaste åren tros enligt narkotikaexperter komma från amfetaminfabriker i bland annat Nederländerna. 2020 års siffror är inte klarlagda.

Oljan blandas ut och blir pulver

Väl här i Sverige blandas oljan ut med etanol och svavelsyra och förädlas till pulverform. En liter amfetaminolja blir till ett antal kilo konsumtionsfärdigt pulver.

Kvinnans död är väldigt känsligt för familjen, enligt målsägandebiträdet Mats Flodén.

– Från familjens sida kan vi inte ge en annan bild än det vi fått redovisat från åklagarsidan. I övrigt vill jag inte lämna några kommentarer, säger han till Mitt i.

Vet du mer om fallet?

Tipsa reportrar: filip.magnusson@mitti.se/0735-513 120 eller maria.nykvist@mitti.se/0763-394 130

Svenska polisens beslag av amfetaminolja

2017: 4 liter

2018: 11 liter

2019: 22 liter

Källa: Polisen

Visa merVisa mindre