Trenden att andas in lustgas från patroner eller ballonger för att känna ett berusande rus har blivit allt vanligare bland unga i hela Stockholm.

Under den senaste tiden har även trenden börjat märkas av i Haninge.

– Jag ser mer och mer att dessa patroner dyker upp när jag rör mig ute. De kunde förekomma förr också men inte alls på samma sätt som nu, säger Lana Pålsson, Haninges kommunpolis.

Under helgens patrullering i Haninge mötte polisen på ett flertal ungdomar som använt lustgas.

– En patrull var i Västerhaninge i helgen och hade då sett ett femtiotal ungdomar där några av ungdomarna hade använt lustgas.

Nu har polisen gått ut på sin Facebook-sida för att uppmärksamma föräldrar om trenden och vikten av att informera sina barn om riskerna med att använda lustgas.

– Att använda lustgas är inte olagligt men det gör det inte ofarligt. Det är en farlig syrebrist som man utsätter hjärnan för.

Farliga konsekvenser

Vid inandning av höga doser av lustgas kan det orsaka syrebrist som kan leda till medvetslöshet och hjärnskador. Lana Pålsson påpekar även risken för att bli utsatt för brott ökar av att använda gasen.

– Dels har vi de kortsiktiga konsekvenserna som syrebristen, du kan falla omkull eller svimma av. Men det är även vanligt att folk utnyttjar att någon är utslagen, man kan lättare bli offer för rån eller andra brott.

Det har bland annat skett flera fall av minderåriga som blivit utsatta för sexuella ofredanden under tiden som de varit i ett lustgasrus.

– Än så länge har vi inte haft några ärenden i Haninge men i och med att vi har sett att det sker på andra ställen vill vi förebygga att det inte händer här, säger Lana Pålsson.