Bakom projektet "Platsverkstan" står Stockholms läns museum som har i uppgift att dokumentera de regionala stadskärnorna som just nu är i ständig förvandling.

– Mycket förändras och vi pratar ofta om hur det kommer se ut i framtiden. Men samtidigt är det ju minnen som kan försvinna när stadsbilden förändras. Med det här projektet vill vi ge folk chansen att berätta sina berättelser från Haninge, säger Moa Beskow, projektledare Platsverkstan.

Bilder och berättelser eftersökes

De vill få in både bilder och berättelser. Brandbergen, Vega och Handen är de områden som står i fokus i projektet, men allt från Haninge tas emot.

– Dessa tre områden ska ju byggas ihop till en stad och är en stor del av omvandlingen i Haninge, därför har vi valt att fokusera på dem.

Varför är det viktigt att dokumentera områden som förändras?

– Jag märker när jag jobbat med detta projekt att när människor får kunskap om sin plats och är med och bidrar så ökar det samvaron. Du blir del av ett sammanhang och lär känna ditt område mer.

Dans från vardagsberättelser

Från och med nu till mars kommer även koreograferna Johanssons Pelargoner och Dans vara i Brandbergen. Där samlar de ihop Brandbergsbornas vardagsberättelser som sedan ska gestaltas i en dansfilm.

– Vi vill ha de där berättelserna om vardagslivet. Just nu pågår nästan som ett detektivarbete för att försöka få tag på de där spännande människorna och deras berättelser.

Samlas in på nätet

Vill du lämna in något gör du det genom en enkät som finns på Stockholms läns museums hemsida.

– Vi börjar att samla in saker därifrån men framöver kommer vi även vara i Haninge för att ta emot bilder, så nu vill vi att folk ska hem och leta i sina fotoalbum!

Insamlingen pågår fram till våren 2022. Materialet visas sedan upp i en digital utställning till hösten 2022 som går att besöka på husets hemsida.