Paraveteran. Haningebon Helene Ripa har tidigare tagit både ett guld och silver. 2019 utsågs till årets kvinnliga idrottare på Haninge kommuns idrottsgala. Foto: Pressbild/Haninge kommun

Haningebo inviger Paralympics i Tokyo

Helene Ripa från Tungelsta blir tillsammans med Stefan Olsson de svenska fanbärare som inviger Paralympics i Tokyo.

  • Publicerad 17:15, 23 aug 2021

Det här är en jätteära

Imorgon är det dags för invigningen av Paralympics 2020 och Haningebon Helen Ripa blir en av svenskarna som kommer leda den svenska truppen in på Olympiastadion i Tokyo.

– Det här är en jätteära, säger Helene Ripa i ett pressmeddelande.

Helene Ripa vann 2019 Årets kvinnliga idrottare på Haninges Idrottsgala där idrottsprestationer och idrottare från Haninge hyllas.

Paralympicsveteraner

Det är två rutinerade atleter som kommer bära den svenska fanan. Helene Ripa gjorde sitt första Paralympics 1992 i Barcelona där hon tog en femteplats i simning. I Sotji 2014 tog hon ett guld och silver i längdskidåkning och två år senare i Rio kom hon på en femte plats i kanot.

I årets Paralympics är det som kanotist hon har kvalificerat sig.

– Det är en av de saker man ser fram emot mest som paralympier, att få äran att någon gång bära flaggan och att få göra det tillsammans med Stefan är extra roligt, säger Helene Ripa.

Stefan Olsson har vunnit både ett silver (2008) och ett guld (2012) i rullstolstennis. Han har även vunnit Wimbledon tre gånger.

Invigning

Invigningen kommer att pågå mellan klockan 13.00 och 16.00 svensk tid (20.00–23.00 lokal tid) och sänds på SVT1.

Hon är Jordbrobon med tio medaljer från Paralympics

Helene Ripa har tävlat i både kanot, simning och längdskidor. Foto: Pekka Pääkö

Paralympics 2020

Plats: Tokyo

Tid: 24 augusti – 5 september

Kanal: SVT

Sverige deltar i följande OS-grenar: Boccia, bordtennis, bågskytte, cykel. friidrott, judo, kanot, dressyr, simning, sportskytte, tennis.

Visa merVisa mindre