Den 20 november meddelade Högsta domstolen att inget prövningstillstånd ges efter mordet 2019, vilket innebär att hovrättens dom mot 30-åringen ligger fast. Nu ska han börja avtjäna straffet. Foto: Arkivfoto/Mikael Andersson

Haningebo gripen efter månader på rymmen - dömd för medhjälp till mord

Den 30-åriga man från Haninge som dömdes för medhjälp till mordet på Ndella Jack, men som hållit sig undan rättvisan, har nu gripits, rapporterar Expressen.

  • Publicerad 08:09, 12 jan 2021

I september 2020 dömde Svea hovrätt två män från Haninge, 23 och 30 år gamla, för inblandning i mordet på 18-åriga Ndella Jack som sköts ihjäl i Råcksta i västra Stockholm i augusti 2019.

30-åringen dömdes för medhjälp till mordet. Han hade tidigare friats av tingsrätten, och försattes efter den domen i maj på fri fot. Han har sedan dess hållit sig undan rättvisan. Den 20 november meddelade Högsta domstolen att inget prövningstillstånd ges. Det innebär att hovrättens dom ligger fast.

Greps i Trosa

På måndagskvällen kunde 30-åringen alltså gripas i Trosa, rapporterar Expressen.

– Vi har letat efter honom i flera månader. Vi har haft viss information som lett oss ner mot Trosa, där vi visste att han hade en flickvän. Under kvällen såg spanare att han dök upp på adressen, säger en inspektör på polisens särskilda grupp för efterlysta, den så kallade FAST-gruppen, till tidningen.

Insatsstyrkan deltog

– Eftersom han har stort våldskapital väntade vi in insatsstyrkan som deltog i gripandet, säger inspektören.

30-åringen har nu lämnats över till Kriminalvården för att börja avtjäna sitt fängelsestraff.

Mordet på Ndella Jack – så kunde misstänkta mördarna gripas

Det här har hänt

I augusti 2019 skjuts 18-åriga Ndella Jack till döds i en lägenhet i Råcksta.

I september 2019 sker en skjutning i Nacka. En taxichaufför och en student skadas.

I november 2019 häktas fyra män, misstänka för att vara inblandade i brotten. Polisens teori är att gärningspersonerna var ute efter en då 33-årig man, gift med Ndella Jack.

I april 2020 åtalas två av männen för mord, samt försök till mord, rörande skjutningen i Råcksta. Den tredje åtalas för försök till mord för skjutningen i Nacka, den fjärde för grovt vapenbrott i Nacka.

I maj 2020 dömer Solna tingsrätt att de två som stått åtalade för mordet på Ndella Jack frikänns från misstanke om inblanding i skjutningen. En av dem döms däremot till åtta års fängelse för skjutningen i Nacka.

De övriga två som åtalades för skjutningen i Nacka frikänns helt.

I september 2020 ändrar hovrätten tingsrättens dom, och dömer en 23-årig man till 16 års fängelse och en 30-årig man till 12 års fängelse.

Hovrätten dömde även ytterligare en åtalad, en 39-årig man, till två års fängelse för försök till grovt vapenbrott. Även en 30-årig man dömdes till fängelse i ett år och fyra månader för vapenbrott av normalgraden. Båda brotten rör skjutningen i Nacka.

Domarna överklagas till Högsta domstolen, som den 23 november meddelade att inget prövningstillstånd ges.

Visa merVisa mindre