Haninge vill öka tryggheten – anställer fler fältassistenter

Haninge föll tungt i tidningen Fokus kommunrankning – efter en bottenplacering i kategorin ”Trygghet”. Nu anställer Haninge ytterligare fältassistenter. – Fältarna skapar lugn och trygghet vilket är en stor tillgång för hela kommunen, i synnerhet för våra unga, säger Nicole Forslund (L).

  • Publicerad 05:06, 23 jun 2020

I förra veckan föll Haninge kommun tungt i Fokus nya ”Bäst att leva”-lista där levnadsnivån i landets kommuner rankas. Nyhetsmagasinet har i flera år rankat kommunerna, men hade gjort om listan och mätt på andra sätt detta år.

En anledning till Haninges 222:e plats var kommunens 280:e plats i kategorin ”Trygghet.”

Nu svarar kommunledningen upp med att anställa ytterligare två fältassistenter till hösten. De fyra första anställdes 2019.

– Arbetet som fältarna utför är ett bra komplement till kommunens fritidsgårdsverksamhet och jag är glad över att verksamheten nu utökas, säger Nicole Forslund (L), ordförande i Haninges idrotts- och fritidsnämnd.

M-kritik: Fyra för få

Den så kallade Trygghetskommissionen, grundad efter initiativ från den S-ledda samarbetskoalitionen i Haninge 2019, har bland flera trygghetsåtgärder i år presenterat en fortsatt satsning på fältassistenter.

Närmare en miljon kronor avsätter man nu från trygghetsbudgeten för att kunna anställa de två nya fältassistenterna, som ska rekryteras i höst.

Fler fältassistenter har det funnits krav på tidigare. I samband med att kommissionen grundades 2019 hävdade Moderaterna i Haninge att fyra fältassistenter var för få.

Haninge kommun styrs sedan 2018 av en samarbetskoalition bestående av S, C, L och KD.

Fakta

17 miljoner finns avsatta för Haninge kommuns trygghetsarbete

Hösten 2019 initierade Haninges s-styrda kommunledning, efter en våg av ungdomsrån i kommunen, den partiöverskridande Trygghetskommissionen som tillsammans tagit fram flera åtgärder för att Haninge ska bli tryggare.

Totalt finns 17 miljoner kronor avsatta under åren 2019-2021 i en trygghetsbudget ur vilken Haninges kommunledning tar pengar för att genomföra trygghetsarbete i och utanför skolorna.

7 miljoner kronor har bland annat gått till främst trygghetsteam med fältresurser och kamratstödjare under 2019.

2,2 miljoner har under 2020 gått till en utökad användning av trygghetsvärdar och väktare, och en miljon kronor har lagts på 2020 års sommarlovsaktiviteter.

Nu läggs  900 000 kronor från Trygghetskommisionen på två nya fältassistenter som anställs i höst.

 

Källa: Haninge kommun
Visa merVisa mindre