Haninge utanför topp-25 i idrottsrankning

Haninge kommun var nominerade och hade målet att vinna – men lyckades inte bli en av landets 25 bästa idrottskommuner i tidningen Sport & Affärers rankning.

  • Publicerad 18:00, 4 okt 2018

I stället var det Karlstad, som även vann 2016, som tog hem förstaplatsen.

2016 lyckades Haninge plocka hem 25:e platsen, den bästa placeringen hittills för kommunen.

Och Haninge har haft en beslutad målsättning om att vara bästa idrottskommun i landet till just år 2018.

Man har bland annat tagit fram ett 100-punktsprogram för att nå dit, och infört nolltaxa för ungdomsidrotten.

Sedan några år tillbaka har Haninge även satsat stort på konstgräsplaner, utegym, idrottshallar och spontanidrottsytor. En padelbana har byggts, en andra simhall är på gång och IFK Haninge är nära division 1 i fotboll.

– Det är bara att beklaga att vi inte når topp 25. Tidningens kriterier har dock ändrats de senaste åren, och det är svårt för Haninge kommun att slå jättekommuner som Stockholm, Solna, Linköping, Jönköping och Göteborg, säger Christer Erlandsson (S), förste vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Var ert mål för högt satt?

– Vi ska vara en av Sveriges bästa idrottskommuner, men det kommer aldrig byggas en Tele 2 arena eller en Friends arena i Haninge. Däremot borde Haninge vara landets mest jämlika idrottskommunen, säger Christer Erlandsson.

Nästa år ska Haninge kommun besluta om ett nytt idrottspolitiskt program.

Torvalla idrottsplats i Haninge.

Christer Erlandsson hoppas då på mer tonvikt på jämlikhet än att Haninge ska bli bästa idrottskommunen.

– Jag vill att tjejerna får lika mycket plats som killarna. Så är det inte i Haninge i dag, säger han.

– Men nybyggda Vikingahallen i Handen är ju väldigt positiv i detta. Den är byggd speciellt för cheerleading och gymnastik och kommer att gynna många tjejer.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Mehmet Coksürer (MP) låter trots placeringen inte besviken.

– Det är väldigt glädjande att vi var nominerade igen. Det är ett kvitto på att vi arbetar och satsar i rätt riktning. Men det är klart att man aldrig är nöjd, säger han.

Vinnaren bra cykelstad för unga

Att Haninge ska vara bästa idrottskommunen av alla kan inte längre vara målet, menar han.

– Vi bygger ju nya stora idrottshallar och spontanidrottsytor, men vi kan inte vara bäst av alla när kriterierna handlar om att ha stora anläggningar som Friends i Solna, säger Mehmet Coksürer.

Vinnaren Karlstad beskrivs av Sport & Affärer som en bra cykelstad och en bra ungdomsstad, och tidningen anser att kommunens idrottspolitiska styrdokument har en tydlig inriktning mot folkhälsa och stöd till idrottsrörelsen.