Meeri Wasberg (S) motiverar beslutet med att neka sommargäster hemtjänst med att man vill minska sårbarheten. Foto: Mostphotos

Haninge nekar hemtjänst för sommargäster

Coronakrisen gör att Haninge kommun inte kommer att erbjuda hemtjänst till sommargäster. – Vi ser att det kan uppstå risker för personalbrist och vill minska sårbarheten, säger kommunalrådet Meeri Wasberg (S).

  • Publicerad 13:20, 22 apr 2020

Precis som i övriga skärgårdskommuner ökar befolkningen rejält i Haninge under sommaren. En del av sommargästerna behöver hemtjäsnt.

Precis som Värmdö kommun har Haninge beslutat att neka sommargäster hemtjänst. Beslutet togs redan före påskhelgen, den 3 april.

– Ordförande för äldreomsorgsnämnden tog beslutet att inte ge omsorgsinsatser till dem med tillfällig vistelse i kommunen. Vi ser risker som man uppstå med personalbrist, det är ett sätt att minska sårbarheten. Det är också kopplat till Folkhälsomyndighetens rekommendationer at man inte ska resa, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Skyldig ge hemtjänst enligt lagen

Beslutet är taget trots att lagen säger att en kommun är skyldig att ge hemtjänst där en person vistas.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har begärt en lagändring som innebär att semester– och skärgårdskommuner tillfälligt slipper skyldigheten att ge omsorg till sommargäster. Enligt regeringen skulle en lagändring ta tid och man uppmanar kommunerna ska lösa det sinsemellan.

I en kommentar till Dagens Nyheter ger socialminister Lena Hallengren (S) dock semesterkommunerna stöd i sak.

”Hela Sverige befinner sig i ett ansträngt läge och vi ska alla minska vårt resande. Har man hemtjänst bör man avstå från att resa till andra kommuner” skriver hon.