Ingela Wixell basar över den senaste teknologin när Tungelstaskolan får nytt kök. Foto: Carlos Montecinos

Haninge miljardsatsar på skolan

Över 1,5 miljarder investeras just nu av kommunen i den mest intensiva skolbyggsperioden någonsin i Haninge. Men det är bara enligt budget – det kan bli betydligt dyrare slutnotor än beräknat för skattebetalarna.

  • Publicerad 17:20, 17 feb 2017

Ljuv, levande pianopop hörs i bakgrunden inne i Tungelsta skola.

En musiklärare och en elev förgyller den grå tisdagen när eleverna trängs med varandra på väg in i matsalen.

Det är en speciell dag på Tungelsta skola och dess 900 elever.  Den nya skolrestaurangen – med ett närmast högteknologiskt kök – invigs.

Sex års väntan

Efter sex års väntan där eleverna stått helt utan matsal det senaste 1,5 året är det dags att kliva in i en modern restaurang där maten lagas från grunden. Det är slut på lunch i barackerna och mat serverad på papptallrikar.

Det nya köket har fått stora kokgrytor till köttfärssås och potatismos, ett helt rum bara för salladstillverkning. Ett nytt stekbord och flera ugnar att använda för nattliga långkok.

– Nu kan vi göra pulled pork. Och den här ugnen kan spela musik, berättar skolans kökschef Ingela Woxell och visar runt.

Ingela Woxell har både glädje och lättnad i ögonen.

– Vi har väntat sedan 2009 på att få större plats. Men det har varit värt det. Nu kan vi laga allt vi vill, säger hon.

Vi har sagt till barnen att de får äta så mycket de vill i dag.

Premiärdagen i Tungelsta serveras hamburgare och pannkakor.

– Vi har sagt till barnen att de får äta så mycket de vill i dag.

Sara Eriksson, 15, och Sofia Johansson, 16, hugger in på varsin hamburgare vid ett bord.

Det var längesen de slapp trängas i matsalen, förstår vi.

– Det var alltid stökigt härinne förut. Nu känns det som att matsalen blivit dubbelt så stor, säger Sara.

Baracker blir lektionssalar

Rektorn Anna Alvring springer omkring i lokalerna och fotograferar med mobilen. Hon är spänd över vad föräldrarna ska säga när de kommer. Man vet ju aldrig.

– Det är bra att vi i skolledningen nu fått korridor rätt in i matsalen, det gör oss mycket tillgängligare, säger hon.

Nu ska barackerna på gården som använts som matsal bli lektionssalar när skolans A-hus renoveras.

Renoveringen på Tungelsta skola är bara ett av  20-tal större byggprojekt inom Haninges skolor just nu.

Den är den mest byggintensiva perioden någonsin bland Haninges skolor.

Miljonprogrammen

För upprustningen av skolorna från miljonprogramstiden sker samtidigt som helt nya skolor byggs i Haninge.

– En förhållandevis stor andel av våra skolor står inför renovering nu, och vi ser betydligt mer skolrenoveringar i Haninge i dag än för fem-tio år sedan, säger Jesper Schönberg, lokalförsörjningschef i Haninge.

Runstensskolan och Ornö skola är till exempel två skolor som dömts ut av kommunen. På Runstensskolans tomt ska det byggas boende. Men ekvationerna behöver gå ihop.

Runstensskolan kan komma att ta över Söderbymalmsskolas lokaler – men bara om Söderbymalmsskolan kan flytta till KTH:s gamla lokaler på Riksäpplet. Utredningen väntas bli klar under våren, och det vore en bra lösning tycker Jesper Schönberg.

Finns det skolrenoveringar ni kommit igång för sent med?

– Det är klart att folk tycker att vissa skolor är väldigt slitna, men vi följer underhållningsplanen. Det är naturligt att en skola måste bli sliten innan man påbörjar större renoveringar.

Största skolinvesteringen

Bland nybyggena märks bland annat den nya kommunala skola i Vega som öppnar 2021, och blir Haninges största skolinvestering någonsin. Budgeten ligger på 425 miljoner kronor.

Den samlade investeringsbudgeten bara för kommunens aktuella skolbyggprojekt uppgår till över 1,5 miljarder kronor – men det kan att blir dyrare.

Enligt Jesper Schönberg finns uppenbara risker för spräckta budgetar eftersom byggmarknaden är överhettad.

Den senaste tiden har kommunens upphandlingar blivit 20 procent dyrare.

– Vi upplever en brist inom viktiga yrkesgrupper inom byggbranschen. Vi har svårt att få tag på projektledare, det avspeglas i att det är svårt att få bra offerter vid upphandlingar. 2019–2020 har vi behov av många nya skolor. Sett till marknadsläget blir det helt klart en utmaning att hålla nere byggkostnaderna.

Baracker måste hyras

Till detta tillkommer gör inhyrningar av baracker. I dag lägger kommunen 5,7 miljoner årligen på detta.

– Men kostnaden blir högre när vi hyr in paviljonger i flera av renoveringsprojekten, säger  Schönberg.

Men det är ju så, smakar det, så kostar det. Tillräckliga lokaler – och god mat – tycker ju många av oss är viktigt.

Inte minst Sofia Johansson och Sara Eriksson i Tungelsta.

– Det var härligt med hamburgare igen, säger Sara och tar en tugga till.

Fakta

Här är alla skolbyggnadsprojekten

HANDEN

Vikingaskolan

Nya Vikingaskolan planeras klar augusti 2018. Är under byggnationen evakuerade till lokaler vid Söderbymalmsskolan och yrkesgymnasiet Fredriks gamla lokaler. Till dess att den planerade nya skolan på Örnens väg är klar 2020 kommer Vikingaskolan ta emot upp emot 700 elever.
Nya Vikingaskolan, som investeras för 253 miljoner kronor, ska under denna tid vara fyrparallellig.
”Vikingaskolan behöver då kompletteras med tillfälliga byggnader med sju åtta klassrum i två års tid innan ny skolan på Örnens väg står klar”, säger Jesper Schönberg, lokalförsörjningschef.

Runstensskolan

Nuvarande Runstensskolan väntas rivas inom några år och verksamheten flytta till Söderbymalmsskolan.

Söderbymalmsskolan

 Söderbymalmsskolan är i sin tur också aktuell för renovering, budgeten ligger på 76 miljoner kronor.

Privat skola, Örnens väg

En ny privat F-6-skola på Örnens väg beräknas öppna hösten 2020 och väntas ta 350 elever. Kommunen förhandlar med en privat aktör, men vill i dagsläget inte säga vem.……

TUNGELSTA

Tungelsta skola

Kök och matsal klart. Barackerna på skolgården kommer nu tillfälligt att utöka antalet klassrum till dess att nya privata skolan vid Lillgården står klar, vilket planeras till hösten 2020. 62 miljoner kronor kostar renoveringen av A-huset samt skolans kök. Upprustningen av A-huset är planerad att påbörjas sommaren 2018 och pågå till sommaren 2019.

Ny privat skola i Lillgården

Ny F-6-skola. Väntas klar hösten 2020 och ska ta 350 elever. Skolan kommer byggas av tomtägaren Turbinen AB.

VEGA

Måsöskolan

Utbyggnad av Måsöskolan pågår och kommer vara klar till augusti i år. Budgeten ligger på 125 miljoner kronor. Måsöskolan kommer kunna ta närmare 700 elever när den är utbyggd. En del av utökningen består av tillfälliga paviljonger som skall avvecklas när den första av de två nya skolorna i Vega står klar.

Ny kommunal skola

Den kommunala skolan väntas stå klar 2021. Det blir en F-9-skola för 750 elever. Enligt prognoserna blir investeringsbudgeten 425 miljoner kronor – den dyraste skola Haninge byggt.

Ny privat skola

Den första av två nya skolor i Vega, den privata, är planerad att öppna hösten 2019, och blir en F-6-skola för 350 elever. Wästbygg bygger och Raoul Wallenbergskolan ska driva den.

VENDELSÖ

Haga/Lyckeby-skolan

Skolan ska renoveras i etapper från och med nu fram till och med 2019. Investeringskostnad: 135 miljoner kronor.

Vendelsömalmsskolan

Tre av skolbyggnaderna ska igenom en totalrenovering med planerad start i år. En ny skolbyggnad skall byggas och ersätta en äldre byggnad. Den nya byggnaden beräknas klar till hösten 2018. Hela projektet beräknas pågå i etapper fram till och med 2019. Total budget på 125 miljoner kronor. 

Ny kommunal i Norrby

Det planeras en ny kommunal F-6-skola i Norrby för 350 elever. Preliminärt väntas investeringen landa på 150 miljoner kronor. Tidsplanen hänger på takten i detaljplanearbetet i området.

VÄSTERHANINGE

Ribbyskolan

Skolan kommer från denna höst starta upp med en F-2 verksamhet som successivt skall växa till F-6. 2018 påbörjas byggnationen av en ny skolbyggnad. De befintliga skolbyggnaderna kommer också att renoveras, men först efter att den nya skolbyggnaden står klar. Total investeringsbudget: 305 miljoner kronor.

Åbyskolan

Åbyskolan skall ersättas med en ny skola där Parks förskola ligger i dag. Förskolorna flyttar in i sina nya lokaler hösten 2018. Nya Åbyskolan planeras klar till höstterminen 2020, och väntas kosta 210 miljoner kronor. I dag kan skolan ta 400 elever, den nya byggs som en F-6-skola för 525 elever.

SKÄRGÅRDEN

Ornö skola

Renoveringen pågår fortfarande och är rejält försenad. En ny skola skulle vara klar vid det gångna årsskiftet. Men allvarligare problem än väntat har stötts på vid rivningarna. Omtag har gjorts och en expert på kulturvård är nu inkopplad. ”Man önskar ju att vi haft mer utförlig kunskap om problemen i skolbyggnaden innan vi påbörjade projektet, men problemen bakom förseningarna har varit svåra att upptäcka innan man började riva”, säger Jesper Schönberg. Investeringsbudgeten är 8,5 miljoner kronor.

Källa: Jesper Schönberg, lokalförsörjningschef, Haninge kommun
Visa merVisa mindre