Nytt mönster. Mäklaren Adam Andersson märker att fler funderar på att lämna stan och flytta ut närmre naturen. Foto: Claudio Britos

Haninge lockar under corona – vill få mer för pengarna

Coronapandemin har fått många att tänka nytt kring sitt boende. Möjligheten att jobba hemifrån har ökat trycket på fritidshus- och villaförsäljningen i Haninge. "Många funderar på att lämna stan och flytta ut permanent", säger mäklaren Adam Andersson.

  • Publicerad 14:15, 11 dec 2020

Man får mer hus för pengarna i Haninge.

Vinden är bitig och himlen jämngrå denna decemberdag. Solen har inte tittat fram på flera dagar och prognosen visar ingen ljusning i sikte.

Den här tiden på året är kanske inte den som man främst förknippar med en fritidshusvisning i sommaridyllen Dalarö.

Men just nu är intresset för att köpa fritidshus i Haninge mycket stort, berättar Adam Andersson, mäklare på Sjönära fastigheter. Han har redan haft flera förhandsvisningar av huset på Dalarös fastlandssida och fler är inbokade. Det här är långt ifrån den sömniga marknad för den här typen av bostäder som det brukar vara under vintern.

– Det normala är att alla vill sälja och köpa under våren och sommaren, men just nu är det jättehög efterfrågan. Utbudet är inte stort, med det är många som ringer och frågar om det finns fler hus till salu, säger han.

Inte bara fritidshus

Janna Forsell och Mattias Kiltorp tittar runt i den gamla timrade stugan med tydliga influenser från Dalarna. De går ut genom den kurbitmålade ytterdörren och blickar ut över Gränöfjärden.

– Det är ett urgulligt hus. Det bästa är den här utsikten och att det ligger uppe på höjden. Nu ska vi hem och räkna på det så får vi se, säger hon.

De har varit runt och tittat på flera fritidshus, och har märkt av ett ökat tryck.

– Jag tror att det är många under pandemin som tycker att boendet har blivit allt viktigare, säger hon.

Spekulanter. Janna Forsell och Mattias Kiltorp kikar runt i fritidshusen på Malmen på Dalarös fastlandsida, som har ett utgångspris på strax under 3, 5 miljoner kronor. Foto: Claudio Britos

Adam Andersson stämmer in i resonemanget, och menar att coronapandemin har satt annat fokus på bostadsmarknaden. Många av spekulanterna på fritidshusen, allt från barnfamiljer till pensionärer, funderar även på att lämna stan och använda fritidshuset som permanentboende.

– Jag får allt oftare frågan om det finns fiber indraget i huset, för man vill ha möjlighet att vara här mer och kunna jobba hemifrån. Man märker att köparna har vidgat sina vyer och inte bara ser det som fritidshus, utan frågar om det är vinterbonat för att kunna bo året om, säger han.

Nytt mönster. Mäklaren Adam Andersson märker att fler funderar på att lämna stan och flytta ut närmre naturen. Foto: Claudio Britos

Kommer från andra håll

Kan man tänka sig åretruntboende i ett fritidshus så kan man komma billigare undan, så länge det inte ligger precis vid havet. Just det här huset har ett utgångspris på 3 450 000 kronor vilket är billigare än en villa i Haninge som snittar på 4,7 miljoner.

Daniel Lundberg, mäklare på Husman Hagberg, har under året sett att Haninge även lockar alltfler villaspekulanter från andra kommuner.

– Tidigare var det många som tyckte att Haninge låg lite för långt ut, men den gränsen har flyttats. Visst var det här på gång redan innan, men pandemin har blivit ett dragplåster, säger han.

Ökat intresse. Mäklaren Daniel Lundberg har märkt att alltfler får upp ögonen för Haninge under pandemin. Foto: Husman Hagberg

Han menar att nu när ekonomin har stramats åt är det många som inte vill lägga allt för mycket pengar på boendet, samtidigt som en tydlig skillnad från innan pandemin är att man vill ha ett extrarum för hemmakontor och gärna en trädgård att pula i.

– Man får mer hus för pengarna i Haninge. Jag hör ofta från spekulanter som har varit i andra kommuner där det är dyrare och letat hus, men att de inte tycker att det är värt lägga pengarna på det man får där, säger han.

För trots det ökade intresset har villapriserna i Haninge inte skenat på samma sätt som i många andra kommuner i Stockholmsområdet. Här kostar en villa nästan 1,5 miljoner mindre än medelpriset i länet.

Så har priserna ökat under året

Haninge: Fritidshus + 5,1 procent (medelpris 3 829 000 kr), villor +8 procent (4 612 000 kr), bostadrätter +3,6 procent (32 391 kr/kvm)

Tyresö: Fritidshus: för få försäljningar ägt rum (medelpris 3 084 000 kr), villor +19 procent (5 965 000 kr), bostadsrätter +12,3 procent (38 131 kr/kvm)

Huddinge: Fritidshus +25,3 procent (medelpris 2150 000 kr), villor +21,2 procent (5 963 000 kr), bostadsrätter +2,9 procent (39039 kr/kvm(

Länet: Fritidshus +14,3 procent (medelpris 2 932000 kr), villor +13,8 procent (6 211 000 kr), bostadsrätter + 6,8 procent (59 942 kr/kvm)

Källa: Mäklarstatistik

Visa merVisa mindre