Haninge kommun skjuter till en miljon till sommarlovet

Haninges kommunledning har i ett sent skede avsatt en miljon kronor till sommarlovsaktiviteter under coronapandemin. – Vi har på kort tid rustat så gott vi kan. Jag tycker att det gått bra, säger Inger Dahlberg.

  • Publicerad 12:00, 11 jun 2020

Det blir inga sommarlovspengar från staten till landets kommuner i år.

S-regeringens satsning på meningsfulla sommaraktiviteter för alla barn och unga oavsett socioekonomisk bakgrund hjälpte till stor del kommunerna mellan 2016 och 2019 att ordna fylliga sommarlov.

I Haninge kommuns fall handlade det om en miljon kronor 2019.

När coronapandemin ställt in resor, evenemang och aktiviteter så kommer många ungdomar att vara hemma i Haninge.

Samtidigt har det alltså blivit upp till kommunerna själva att fylla hålet efter de där statliga miljonerna.

Richard Wendt, Haninges kultur och fritid. Foto: Haninge kommun

Det har Haninges kommunledning nu gjort. Den så kallade Trygghetskommissionen, som Haninges S-ledda kommunstyre tog initiativ till i september 2019, har i ett sent skede avsatt en miljon kronor till kultur- och fritidsförvaltningen.

Pengarna fördelas just nu till idrottsföreningarna och fritidsgårdarna i Haninge.

Pengarna gör en jätteskillnad

Richard Wendt, Haninges kultur och fritid

Richard Wendt, verksamhetschef inom kultur och fritid i Haninge kommun, säger att pengarna från politiken är välkomna. Men det är bråttom att få föreningarna i Haninge att få upp ögonen för dem.

– Föreningslivet i kommunen gör en hjälteinsats. Tack var dem blir det mycket roliga aktiviteter i sommar. Allt från idrott till kultur, skapande och upplevelser, säger han.

Det riskerar däremot att bli skralare med aktiviteter under högsommaren.

Det blir en hel del att göra i sommar – trots allt. Foto: Mostphotos

Fakta

Här är något av det du som ung i Haninge kan göra i sommar

Haninge kommun har en sommarlovssida som man uppdaterar löpande under sommaren med aktiviteter.

Det blir bland annat:

  • Konstkollo
  • Kollo med övernattning på Gålö och i Vendelsö
  • Prova på-badminton
  • Fotbollskola
  • Prova på-fiske
  • Teaterläger
  • Paintball
  • Haninge Fantasy Games Haninge kulturhus.

Båda utomhusbassängerna Brandbergsbadet och Höglundabadet håller öppet i sommar.

Brandbergsbadet öppnar fredag, 12 juni, klockan 10 och håller sedan öppet 10-19 varje dag fram till 19 augusti.

Höglundabadet i Jordbro öppnar på måndag 15 juni och håller öppet till 16 augusti med undantag för midsommarhelgen (19-21 juni). Öppettiderna är 10-18 alla dagar.

Källa: Haninge kommun
Visa merVisa mindre

– Vi går nu ut igen med en drive mot föreningarna och försöker se till så att det finns aktiviteter för ungdomarna även i juli, säger Richard Wendt.

Hur hade sommaren sett ut om inte kommunledningen skjutit till miljonen?

– Pengarna gör en jätteskillnad. De ger möjligheter till bra aktiviteter under hela sommaren. Ungdomarna blir ju hemma på ett annat sätt i år än tidigare somrar vilket gör aktiviteterna ännu viktigare, säger han.

Inger Dahlberg, verksamhetsutvecklare inom Haninge kommuns sociala arbete, menar att pengarna är helt nödvändiga.

– Ska vi jobba med tryggheten i Haninge i sommar så behövs aktiviteter för barn och ungdomar. Därför behövs pengar och engagerade föreningar, säger hon.

Svårt att förutse sommaren

Inger Dahlberg är inte säker på att tristessen hos ungdomarna, med stök och skadegörelse som följd, kommer att öka när allt fler unga blir hemma.

– Många vuxna blir ju också hemma i sommar. Familjer besöker parker och bad där ungdomarna befinner sig och det kan innebära att det blir lugnare. Barn och ungdomar mår bra av de vuxnas närvaro, säger hon.

Med både ungdomar och vuxna hemma blir det tryggare?

– Vi vet ju inte, men hoppas. Sedan finns det vuxna som inte mår bra själva, som dras med psykisk ohälsa och har fått problem med ekonomi, arbeten och med det riskerar att öka sin alkoholkonsumtion. Vi kan inte veta hur det blir. Men socialtjänsten i Haninge kommer att vara igång som vanligt tillsammans med fältassistenterna, säger hon.

Fakta

Miljonen har fördelats av Haninges nya Trygghetskommission

Det är den politiska Trygghetskommissionen i Haninge, som bildades på initiativ från den S-ledda samarbetskoalitionen (S, C, L, KD) hösten 2019, som har fördelat en miljon kronor till sommarlovet.

I kommissionen finns samtliga partier i kommunfullmäktige företrädda.

Totalt finns 17 miljoner kronor avsatta under 2019-2021 för Haninges kommunledning att genomföra trygghetsarbete i och utanför skolorna.

7 miljoner kronor har bland annat gått till främst trygghetsteam med fältresurser och kamratstödjare under 2019. 2,2 miljoner har gått till utökad användning av trygghetsvärdar och väktare under 2020.

Det resterande beloppet för att öka tryggheten för barn och unga kommer kommundirektören Magnus Gyllestad i samråd med partierna i Trygghetskommissionen att fördela.

Källa: Haninge kommun
Visa merVisa mindre