Haninge kommun om höjda risken: ”Stämmer av läget dagligen”

Haninge kommun följer Folkhälsomyndighetens senaste riktlinjer gällande coronaviruset. Än så länge har man ingen information om någon smittad Haningebo. – Vi har hittills inte fått kännedom om något bekräftat fall av smitta, säger Håkan Filipsson, pressinformatör i Haninge på onsdagen.

  • Publicerad 12:02, 11 mar 2020

Under tisdagen höjde Folkhälsomyndigheten risken för spridning av coronaviruset från måttlig till mycket hög i Sverige.

Risken att upptäcka personer som smittats utomlands är fortsatt hög.

Över 200 personer i Sverige har smittats av det nya coronaviruset fram till i går, den 10 mars.

Väcker frågor

I och med den höjda risken uppdaterade myndigheten sina riktlinjer – riktlinjer som alla, företag, skolor och andra myndigheter följer.

Men de nya riktlinjerna väcker många frågor. Vad är egentligen lindriga symptom och vilka sociala kontakter bör undvikas?

– För mig innebär lindriga symtom att man känner sig förkyld. Då ska man stanna hemma. Men det är jättesvårt, alla har ju olika trösklar, säger Mona Lakson, pressansvarig på Folkhälsomyndigheten.

I nuläget verkar coronaviruset ge symtom som torrhosta, feber och andningsbesvär. Men enligt rekommendationerna bör man också vara uppmärksam på samtliga symtom på luftvägsinfektion.

I Haninge kommun följer man de senaste riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten, berättar Håkan Filipsson, pressinformatör på Haninge kommun på onsdagen.

Då ska du begränsa sociala kontakter

– Har du symptom, även milda, så begränsa dina sociala kontakter där smitta riskerar att överföras, säger Håkan Filipsson.

– Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och det kan bidra till att minska spridningens omfattning. Vi tittar nu på hur informationen ska utformas i våra verksamheter så att de kan få praktiskt stöd. Vi avvaktar också nya riktlinjer angående större möten.

Hittills har Haninge kommun inte fått kännedom om något bekräftat fall av coronasmitta i Haninge.

– Men det är Smittskydd Stockholm och Region Stockholm som har ansvaret för vården, säger Håkan Filipsson.

Han menar att Haninge kommun i dagsläget har en bra bemanning i samtliga verksamheter.

Haninge har beredskap

– Men vi stämmer av läget dagligen. Vår inriktning är att hålla verksamheterna öppna, och arbetar därför med att begränsa spridningen, säger Håkan Filipsson.

– Sedan har vi en beredskap för att själva och tillsammans med Samverkan Stockholm anpassa oss efter nya fakta och rekommendationer. Vi följer självfallet detta mycket noga och tar det på största allvar.

Haninge kommun uppdaterar sin hemsida dagligen om läget.

Detta är de nya rekommendationerna:

Risken för smittspridning i samhället i Sverige bedöms nu som mycket hög. Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. 

Vilka sociala kontakter som bör undvikas på grund av coronaviruset har Folkhälsomyndigheten också svårt att definiera. Hur tänker man exempelvis om man betalar med kontanter i kassan på Ica?

– Om du är smittad, hostar i handen och räcker över ett mynt till personen i kassan finns risk för att han eller hon blir smittad. Men det här är också svårt förklara. Man behöver inte låsa in sig, säger Mona Lakson på Folkhälsomyndigheten.

Förvirringen kring de nya riktlinjerna är stor. Därför kommer Folkhälsomyndigheten förtydliga rekommendationerna under dagen.

Fakta

Luftvägsinfektion

6 punkter om luftvägsinfektion

  • Luftvägsinfektion är den vanligaste formen av förkylning.
  • Symtomen är trötthet, snuva, halsont, hosta, feber och ibland även rinniga ögon och lockkänsla för öronen.
  • Ett allmänt förebyggande råd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.
  • Det kan också vara bra att tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten. Handsprit kan också vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
  • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.
Källa: Vårdguiden
Visa merVisa mindre