Krav. Haninge är den andra kommunen i landet som valt att bara anställa personal som är vaccinerad mot covid-19. Arkivbild. Foto: Mikael Andersson

Haninge kommun JO-anmäls för vaccinkrav

Bara vaccinerad personal anställs i Haninge kommun från och med 1 januari. Något som nu har anmälts till justitieombudsmannen av flera personer.

  • Publicerad 14:55, 11 jan 2022

Från och med den 1 januari 2022 kräver Haninge kommun att samtlig personal som nyanställs i kommunens alla verksamheter ska vara vaccinerad mot covid-19, vilket Mitt i skrev om i mitten på december. Redan den 10 december började kommunen ställa vaccinkrav på nyanställd vård- och omsorgspersonal.

Nu har kommunens beslut om vaccinkrav anmälts till justitieombudsmannen, JO, enligt Nyhetsbyrån Siren. Totalt har tre anmälningar gjorts av personer som anser att det är diskriminerande att kommunen kräver att nyanställda är vaccinerade mot covid-19.

– Visst finns det en utmaning i att ta ett beslut tidigt. Vi är medvetna om att lagen inte är tydlig och ser fram emot en prövning, sa Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i december.

Även i Orsa, som var den första kommunen i landet att ställa krav på vaccinering för nyanställd personal, har flera JO-anmälningar gjorts, har P4 Dalarna rapporterat.

Vaccinkrav på all ny personal i Haninge