I fem år ska kommunen ha betalat 800 000 kronor till oseriösa företag, Foto: Mitt i

Haninge kommun betalade 800 000 till blufföretag

Uppdrag granskning uppger att kommunen i fem år har betalat 800 000 kronor till oseriösa företag. Efter avslöjandet kan kommunen nu komma att polisanmäla företagen.

  • Publicerad 20:21, 11 okt 2018

Uppdrag granskning avslöjade under onsdagen hur vanligt det är att oseriösa företag försöker lura den offentliga sektorn på pengar.

Haninge kommun ska enligt Sveriges Televison ha betalat ut 800 000 kronor under fem år till företag som anses vara oseriösa. En summa som kan jämföras med att den nya multisportarenan i Brandbergen som kostat en miljon kronor.

Varnade för företaget

Till företaget Näringslivsfakta (som sedan 2016 finns med på Svensk handels varningslista över blufföretag) betalade kommunen 337 500 kronor för marknadsföring av Haninge.

När kommunen inte var nöjda med resultatet avslutades samarbetet, men betalningarna gjordes även efter att företaget hamnat på varningslistan. Och vad Haninge fick för pengarna kan förvaltningschefen inte svara på enligt SVT.

Kan anmäla

Jörn Karlsson som är ekonomidirektör i Haninge säger till SVT att kommunen kan komma att polisanmäla företaget och att man tittar på ärendet igen efter Uppdrag gransknings avslöjande.