Meeri Wasberg (S), kommunalråd i Haninge. Foto: Mostphotos

Haninge har inte varit sämre för företag på 10 år

Svenskt näringslivs senaste företagsrankning är en kalldusch för Haninge – kommunen får sin sämsta placering på tio år.

  • Publicerad 06:00, 7 okt 2018

I undersökningen om företagsklimatet framkommer att attityderna hos både allmänhet och i skolan till företagandet i Haninge är bland landets lägsta.

Den negativa konkurrensen från kommunen har också ökat kraftigt, och tillgången till kompetens har minskat rejält.

Haninges kommunalråd Meeri Wasberg (S) ser att just tillgången till kompetent personal skapar problem för företagen.

– Det är inte så att vi har ett dåligt näringslivsklimat. Däremot finns det en frustration hos företagen. De vill och behöver anställa fler men hittar inte rätt kompetens. Det är en stor förklaring som drabbar oss och andra kommuner, säger hon.

År 2011 var Haninge 66:e bästa kommun på rankningen, och tlllhörde sedan varje år landets 100 bästa kommuner på listan fram till år 2016.

Tappat 95 placeringar

Men på sju år har man alltså tappat 95 placeringar.

Kommunen jobbar på flera sätt för att förbättra för företagarna, enligt Meeri Wasberg. Till exempel erbjuder kommunen bristyrkesutbildningar, som går att kombinera med SFI.

Meeri Wasberg ser också att Haninges näringslivsstrategi behöver få fäste i hela kommunens verksamhet, så att alla delar av kommunen kan hjälpa företagarna.

– Att implementera strategin i hela kommunen är det som långsiktigt kan vända de här siffrorna, säger hon.

Syftet med undersökningen, som bygger på färska enkätsvar från lokala företagare samt statistik från Statistiska centralbyrån och affärs- och kreditinformationsföretaget UC, är enligt Svenskt Näringsliv att visa var i landet det är bäst att driva företag.