Haninge klättrar på Fokus lista "Bäst att bo" 2018. Foto: Mostphotos

Haninge har blivit en bättre kommun att bo i

Haninge klättrar i årets rankning över bästa kommuner att bo i, det visar listan från nyhetsmagasinet Fokus. Kommunen tar en 22:e plats i kategorin övriga levnadsstandarder.

  • Publicerad 06:30, 3 jun 2018

Haninge klättrar tre placeringar till plats 34 över kommunerna där det är ”bäst” att bo i – i hela landet.

Det visar nyhetsmagasinet Fokus rankning för 2018 jämfört med tidigare år. Stockholm toppar listan med samtliga kommuner i Sverige.

Listan baseras på fem variabler, där kommunerna rankas efter hur förutsättningarna är för att vara ung, äldre, ha familj, arbeta samt övriga levnadsstandarder.

Bäst att jobba i Stockholm

I den sistnämnda ingår bland annat medeltemperatur, huspriser och tillgång till internet och flyg – och det är i denna kategori Haninge gör bäst ifrån sig och tar en 22:e plats.

Stockholm är rankad etta i variabeln om att arbeta, där gör också Haninge bra ifrån sig och hamnar på plats 27. Här räknas bland annat tillgänglighet till arbete, andel högutbildade och mångfalden av yrken.

Stockholm är på plats två i övrig levnadsstandard, tätt efter Malmö. Men de två topplaceringarna leder alltså till en total förstaplacering för huvudstadskommunen.

I variabeln ”Att vara ung” kommer Haninge på plats 49, i variabeln ”Att vara äldre” kommer kommunen på en 62:e plats och i variabeln ”Att ha familj” kommer Haninge på 50:e plats.

Grannkommunerna ökar mer

När det kommer till kommunen som är bäst att ha familj i, kniper Nacka förstaplatsen. Haninges grannkommun Tyresö hamnar tätt efter på plats 12 i listan. I kategorin räknas till exempel inkomst, arbetslöshet och slutbetyg för årskurs nio in.

Övriga kommuner i Stockholms län som placerar sig topp-20 är Solna (6:a), Lidingö (11:a), Sundbyberg (12:a), Täby (13:e), Huddinge (16:e), Danderyd (18:e) och Sollentuna (20:e).

Noterbart är att en annan av Haninges grannkommuner, Huddinge, klättrat hela 27 platser jämfört med fjolårets ranking.

Så placerar sig alla kommuner i Stockholms län

På Fokus totala lista Bäst att bo. Förra årets placering inom parentes.

Källa: Fokus