Martina Mossberg (M), genrebild och Meeri Wasberg (S). Foto: Mostphotos

Haninge bommade miljömål i fjol: ”Tillhör det högst prioriterade”

Ett år efter kommunfullmäktigevalet i Haninge – men hur går det nu? I en fem delar lång serie undersöker vi hur det ser ut kring Haningebornas viktigaste valfrågor. I andra delen handlar det om miljön i Haninge: Minskar de lokala utsläppen? – En av de högst prioriterade frågorna, säger Meeri Wasberg (S). – Haninges mittenvänsterkoalition misslyckades fullständigt med miljömålen under förra mandatperioden, replikerar Martina Mossberg (M).

  • Publicerad 19:30, 26 aug 2019

Det är snart nio månader sedan som det nya mittenstyret (S, C, L, KD) tog kommandot i Haninge kommun, och inför sommaren fick man igenom sin första gemensamma budget.

I fem artiklar tar Mitt i reda på hur det går med det som var Haningebornas viktigaste frågor i samband med kommunvalet.

Missade miljömål

I denna andra del handlar det om de lokala miljöfrågorna och utsläppen i Haninge kommun.

Och där har det inte gått som önskat för Haninge det senaste året. Varken energieffektiviseringen inom kommunen, andelen miljöpersonbilar eller andelen ekologiska inköp nådde i fjol upp till målen.

M: Realistiska miljöåtgärder behövs i Haninge

– Mittenvänsterkoalitionen misslyckades fullständigt med miljömålen under förra mandatperioden. De lägger också till mål ena året och tar bort dem nästa år, vilket framstår som helt oseriöst, säger Haninges oppositonsråd Martina Mossberg (M).

Hon vill nu, ett år efter valet, se en mer effektiv och realistisk miljöpolitik med konkreta åtgärder i Haninge, säger hon.

– Därför har vi inom M egna mål om ökad återvinning, fler miljöbilar och energieffektiviseringar. Men vi har också uppdrag om fler infartsparkeringar.

Kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) sade inför valet 2018 att Haninge ska vara ”ett föredöme i energieffektivisering och minskning av växthusgaser”, men man har alltså en hel del att jobba på.

– Under det första halvåret har kommunstyrelseförvaltningen fokuserat på att få en tydlig styrning av klimat- och miljöarbetet inom hela kommunen, säger hon nu.

Förvaltningarna har gnuggat miljökunskap

Flera workshops har nyligen hållits, enligt Meeri Wasberg, där kommunens förvaltningar deltagit för att ta reda på var de har mest miljöpåverkan och vilka områden som bör prioriteras i miljöarbetet.

– Arbetet kommer att vara underlag för beslut om prioriteringar i nämnderna. Detta är viktiga steg för att Haninge ska bli en fossilfri kommun 2030, säger Meeri Wasberg.