Häng med Tomas ner till korallreven

Tomas Janssons två stora passioner har alltid varit havet och att fotografera. Nu ställer han ut på Fjärilshuset. – Min uppgift är att visa upp bilder på unika platser och vad som finns under vattnet. Det är mycket folk inte känner till, säger han.

  • Publicerad 09:00, 28 jul 2018

För andra året i rad ställer undervattensfotografen Tomas Jansson ut på Fjärilshuset i Solna.

Sist var det vilda vattendjur – nu är det korallrevet som står i fokus.

Och det är ingen slump – Tomas har länge haft en passion för havet.

Redan i 10-års åldern började han med fridykning och har nu sysslat med det i närmare 20 år. Vid sidan av fotograferingen arbetar han ideellt som fridykarinstruktör.

När Tomas var 15 började han intressera sig för dykning med tuber och tog dykcertifikat. Under en resa till Maldiverna lånade han sin fars kamera och fotointresset tog fart.

Några år senare kom han i kontakt med två undervattensfotografer under en resa till Röda havet. Han blev direkt imponerad av deras maffiga kameror.

– I dag har jag de här stora kamerorna som jag såg som liten. Det är häftigt, säger han.

Under åren har han rest världen runt och fotograferat allt från hajar och valar till saltvattenskrokodiler och kaskeloter.

Fotoutställningen ”Levande rev” på Fjärilshuset. Foto: Tomas Jansson

Korallrevets år

I år är det korallrevets år – något som Tomas valt att uppmärksamma även i sin utställning.

– Det är mycket plast i haven och man börjar se effekten av alla utsläpp med korallblekning och liknande. Det ser väldigt mörkt ut, men fortfarande finns många ställen där man kan dyka och det är väldigt fint, säger han.

Utställningen fokuserar dels på koraller i regnbågens alla färger, men också dess invånare.

– De är väldigt viktiga för korallrevet: man har clownfisken som lever i symbios med anemoner och papegojfiskar som städar koraller från alger och liknande. Min uppgift är att visa upp bilder på unika platser och vad som finns under vattnet. Det är mycket folk inte känner till.

Utställningen ”Levande rev” pågår just nu och är kvar fram till i höst.