Representerade. Alla fullmäktigepartier har valstugor i Ekerö centrum under valrörelsen 2022. Även nybildade Ekeröpartiet finns på platsen, men utan valstuga. Foto: Jonas Månsson

Häng med till valstugorna i Ekerö centrum

Godis, broscher, popcorn och politiker fyller just nu Ekerö centrum. Dagarna innan valet väntas stor uppslutning. Den som ännu inte bestämt var rösten ska läggas kan passa på att ställa de lokala politikerna mot valstugeväggen.

  • Publicerad 15:28, 2 sep 2022

Sedan den 8 augusti är det tillåtet att ha en valstuga i Ekerö centrum, vilket alla pariter som sitter i kommunfullmäktige valt att ha.

Stugorna är i varierande utformning och när några har klassiska och inredda trähus har andra containrar, eller som Liberalerna bara ett tak med pelare. Nystartade Ekeröpartiet har även de representation på platsen, men de har ingen stuga utan flaggor och affischer.

Partierna har olika bemanning i stugorna, men flest är där på eftermiddagar, kvällar och helger. Stugorna får stå på torget över valet och tillståndet gäller till den 16 september.

Foto: Jonas Månsson

Lag och ordning

När Färingsöbon Micke Wallin var i Ekerö centrum passade han på att titta förbi valstugorna. Bland annat tog han sig till Kristdemokraterna för att prata med de lokala politikerna Christina Blom Andersson, Andreas Borgbrant och Sivert Åkerljung.

– Jag har varit här förut och är intresserad av att prata om brott och straff, säger Micke Wallin.

I stugan har partiet bland annat foldrar om sin politik och lite godis att bjuda på.

Foto: Jonas Månsson

Varning för älg

Vid infarten till Ekerö centrum står skogens konung och spanar ut över trafiken. Den knallgula älgen har de senaste åren varit ett kännetecken för att valrörelsen är i gång på Mälaröarna. Öpartiet, som ligger bakom älgen, har kombinerat ordvits och valreklam i ett. På sin valälg har de nämligen texten "Välg Ö".

Älgen har hängt med de senaste valrörelserna, men faktum är att det funnits en till.

I valrörelsen 2010 hade partiet två likadana valälgar, men en blev stulen och har inte kommit tillbaka sedan dess.

Foto: Jonas Månsson

Rutinerad väljare på besök

Hos Centerpartiet kan besökarna bland anant äta popcorn och visa sin ståndpunkt i olika frågor genom att lägga bollar i olika skålar.

Partiets lokala toppnamn Ove Wallin har varit i stugan flera dagar sedan den stod klar.

– Det är läckert och ger lite liv. Det är trevlig stämning bland nästan alla som kommer hit, säger han.

Stugan har enligt honom varit välbesökt sedan den stod klar i mitten av augusti.

– Många vill prata om skola, trafik, miljö och ekonomi. Vi har även haft skolungdomar här som har gjort skolarbeten om valet, säger Ove Wallin.

Lundhagenbon Bo Kylberg har varit bosatt i kommunen sedan 1979. Han hänger med i den lokala politken och när valstugorna stod klara passade han på att diskutera lokalpolitk.

– Jag börjar med Centerparitet för att jag vill veta var de står, säger han.

Trafiken är en fråga Bo är intresserad av, men han tror inte på lokalt maktskifte efter valet.

– Jag tror inte att det blir någon större förändring, säger han.

Foto: Jonas Månsson

Sympatiserande väljare

I Vänsterpartiets valstuga – eller valcontainer – kan besökarna bland annat ta en frukt och en partibrosch.

Ölstabon Louise Hartman och hennes sambo Hans Joahnnes Waara gick runt bland olika stugor innan de slog sig ner med Vänsterpartiets toppnamn Mikke Lillman för ett samtal.

– Jag är vänsterpartist. Skola, vård och omsorg är viktiga valfrågor, säger Louise Hartman.

Hans Johannes Waara fyller i:

– Jag kom hit för att visa sympati.

Berget i Stenhamra som byggde Stockholms gator

Nyheter Ett helt samhälle uppstod och försvann på några decennier 1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.fredag 30/9 15:22

Glödande hett med eldstad bland Mälaröborna

Nyheter Samtidigt råder brist på ved Hösten har tagit sitt grepp om Mälaröarna och elpriserna skenar. Då ökar intresset att installera kamin. Just nu råder ett sällan skådat högtryck.fredag 30/9 15:14

190 gravstenar riskerar att välta på Ekerö

Nyheter Många underkändes i trycktest En vält gravsten kan orsaka stora skador. För att undvika det har nästan 900 av Ekerö kyrkas gravstenar trycktestats de senaste månaderna. Många av dem visade sig inte klara trycket.torsdag 29/9 17:03