Mer liv och rörelse är toppen, tycker Imran Ullah. Men han oroar sig över att AGA:s kontor snart försvinner och därmed lunchkunderna. Foto: Hanna Lilja

Häng med till Dalénum – tio år efter förvandlingen

Dalénum är Lidingös nyaste bostadsområde med restauranger, kajpromenad och snart en egen skyskrapa. Men för tio år sedan fanns här mest bortglömda fabriker. Mitt i tar en promenad i området och pratar med de som bor och jobbar här. – Man känner knappt igen sig nu, säger Mia Hjärpe.

  • Publicerad 06:00, 28 dec 2019

I en artikelserie belyser Mitt i förändringar på Lidingö under 2010-talet . Del 1 av 7: Ett nytt bostadsområde som vuxit fram.


Lidingö är inte den Stockholmskommun vars befolkning vuxit mest de senaste tio åren – sedan 2010 har befolkningen vuxit med drygt 4 000 personer enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

”Bra med alla restauranger”

Några av de nya Lidingöborna har bosatt sig i öns allra nyaste bostadsområde, Dalénum, byggt i det hundra år gamla industriområdet AGA.

– För tio år sedan var det bara plåthus här. Det är knappt att man känner igen sig. Det var fint då också – om man tittade ditåt, säger Mia Hjärpe och pekar ut över vattnet där ett stort passagerarfartyg majestätiskt glider förbi.

Mia Hjärpe och hunden Cola. När Mia gick här för tio år sedan tittade hon hellre ut över vattnet än mot de övergivna fabrikerna. Foto: Hanna Lilja

Hon går gärna längs Dalénums nya kajpromenad som kantas av moderna sittmöbler och genomtänkta planteringar inramade med trendig cortenplåt.

– Det är bra med alla restauranger som ligger här, de har verkligen utnyttjat området säger hon.

Innan förvandlingen: ”Jag var litet skeptisk”

Första spadtaget till området Dalénum togs 9 december 2010. Då började förvandlingen från ett obsolet industriområde som tiden sprungit ifrån till ett toppmodernt bostadsområde med gym, kontor, butiker, restauranger och bostäder med såväl hyres- och bostadsrätt som ägarlägenheter. Lidingös första skyskrapa som ska bli 22 våningar reser sig också just nu över kajen.

Så många lägenheter har sålts i nya spektakulära Lidingöhuset

– Jag var litet skeptisk i början, säger Maj-Britt Schubert, som bor i området och har följt alla byggen från början.

Men nu trivs både hon och väninnan Gull-Britt Carlsson som är ute i höstblåsten och går stavgång.

De stöter ihop med grannen och vännen Lena von Essen. Hon berättar att hon brukade jogga längs kajen redan under 80- och 90-talet. När hon hörde att det skulle byggas bostäder i Dalénum blev hon och maken sugna direkt.

– Vi hade funderat på Gåshaga tidigare. Men där skrev de att de riktade sig till golfare och seglare och vi tyckte att det lät litet löjligt.

Gull-Britt Carlsson, Lena von Essen med hunden Hedda och Maj-Britt Schubert. Under 2010-talet har priserna på bostadsrätter skjutit i höjden. 2010 låg kvadratmeterpriset för en bostadsrätt på drygt 34 000 kronor. 2018 var det uppe i nära 53 000. Foto: Hanna Lilja

Industriarvet har bevarats

Promenadgänget hastar vidare och vi börjar röra oss upp genom området där arvet från industiområdet som grundades av uppfinnaren och industrimannen Gustaf Dalén hela tiden är närvarande. De nya husen är mest av tegel. Här och var finns gamla fabriker bevarade. Några byggarbetare hojtar genom byggbullret att de tror att de håller på och lägger grunden till en ny förskola i en gammal fabrikslokal.

Imran följer bygget från första parkett

I en äldre industribyggnad ligger också Stillerska filmgymnasiet. Här hyr Imran Ullah en kafélokal. Från de stora fönstren kan han följa alla byggen från första parkett.

– För fyra år sedan fanns inte spårvagnsstallarna och här precis utanför dörren har de byggt ett hotell. Det är ju bra. Men färgen är trist, säger han.

Snart kommer han också på nära håll att få följa simhallsbygget som också ska ske precis utanför hans fönster.

Äntligen klubbat – nya simhallen klar 2024