KALAS. Härbreparken i Skogås vann Huddinges byggnadspris 2020. Kalas, tycker Alesia Stingacio, 5, som gärna leker i sin favoritpark på väg hem från förskolan. Foto: Sacharias Källdén

Häng med till barnens prisade favorit

Härbreparken i Skogås har vunnit Huddinges byggnadspris 2020. Vi ville förstås besöka den lekfulla parken och prata med experterna – barnen. Men vi upptäckte förtjust att det här är en park både för stora och små.

  • Publicerad 14:30, 23 okt 2020

Foto: Sacharias Källdén

Alesia Stingacio, 5, susar ner för rutschkanan från hotellet mitt i Valleby. Hon vill gärna leka i parken – helst varje dag.

Nu när Härbreparken vunnit pris ville vi fråga en expert vad som är det bästa med parken. Svaret kommer blixtsnabbt. "Den är så stor!" utrbister hon.

Välkommen till Valleby. Nedan entrén till parken som utformats efter Valleby i LasseMajas detektivbyrå. Här finns en hel liten stad i miniatyr där både stora och små kan leka.

Foto: Sacharias Källdén

Detektiver på uppdrag

Gå i fängelse. Gå direkt i fängelse utan att passera gå. Valleby har sin egen polisstation – och självklart en fängelsecell.

LasseMajas detektivbyrå är ju världsbäst på mysterier och kanske tar de fast någon skurk som får sitta i cellen en stund.

Detektiverna har deklarerat sitt motto på en skylt: "LasseMajas detektivbyrå åtar sig alla spännande och farliga upprdrag".

I en brevlåda kan man lämna lappar med hemliga uppdrag till detektiverna. Vi vårt besök ekade lådan dock tom.

Foto: Sacharias Källdén

Välmående stad

En kokt med bröd? Syskonen Alesia och Kevin Stingacio fixar varmkorv med senap och ketchup.

De vill gärna leka i parken varje dag på väg hem från förskolan berättar mamma Anna Stingacio.

Valleby i Härbreparken är en välmående stad. Här finns både korvkiosk, glasskiosk och kafé. Dessutom finns guldsmed, optiker, hotell och en campingplats lite utanför staden. Små tält står uppställda på gräsbacken.

Allt i minatyr som lockar fram fantasin hos både stora och små besökare.

Foto: Sacharias Källdén

Lockar besökare till Skogås

I Härbreparken finns ett hotell mitt i byn. I receptionen hänger nycklarna i träfack på väggen och på disken finns en klocka för att ringa på personal med. (Den går dock inte att ringa med, Mitt i:s reporter kunde inte låta bli att testa.)

Mindre hotellgäster kan ta sig upp på andra våningen där det finns hotellrum. Men det här är inte vilket hotell som helst – från andra våningen går det att åka ner för en rolig rutschkana.

Parken lockar besökare från hela Huddinge. Vid vårt besök träffade vi en pappa med barn från Fullersta som läst att parken vunnit pris och blivit nyfikna på att göra en avstickare hit.

Foto: Sacharias Källdén