– Spänn magen, ropar tränar Teija Bervokk.

– Jag gör ju det, svarar jag flåsade.

Jag halvligger i det leriga gräset och sparkar benen framåt och bakåt. Runt om mig svettas en grupp kvinnor i ring, samtidigt som de hoppar upp och ner från en bänk, kör trädkull och inte minst, sparkar bakåt rakt upp i luften samtidigt som de böjer sig framåt mot en bänk.

Det sistnämnda går oväntat lätt, i alla fall när jag tar sats med ena benet, och kallas för åsnesparkar.

– Nu är det bara 30 sekunder kvar, ropar Caroline Engvall.

Caroline Engvall och Teija Bervokk håller i dagens pass av lunchgympan i Triangelparken i Gamla Enskede. Under hösten, när andra träningsformer ställts in och invånarna rekommenderas att träna ute, har passen blivit allt mer välbesökta.

Ofta hålls de i Caroline Engvalls trädgård, men till exempel familjeträning och kvällspass som kräver belysning hålls ofta i Triangelparken.

Vill inspirera

Varken lätt snöfall, krav på varma träningskläder eller höstkyla tycks stoppa Enskedeborna.

– Träningen här hittade jag av en slump på Facebook. Den har räddat mig som jobbar hemma i coronatider och sitter vid skrivbordet hela dagarna. Nu tränar jag tre-fyra gånger i veckan och mår mycket bättre än innan. Ryggbesvären är borta, säger Caroline Geijer, en av deltagarna.

Både Caroline Engvall och Teija Bervokk betonar vikten av att alla deltagare kan anpassa träningen till sin egen nivå. Deras pass, och flera andra organiserade uteträningar, går att hitta i Facebookgruppen ”Rörelseglädje Enskede”.

– Det är ingen prestige. Vi vill att alla ska hitta inspiration till sin egen träning, säger Teija Bervokk.

Coronanpassade pass

Till Caroline Engvalls träningar kommer flest kvinnor.

– Många som aldrig tränat förut har hittat uteträningen och glädjen. Jag har haft flera kvinnor och män som aldrig eller sällan rört sig. De är nu både pigga och starka. Vi påminner alltid om att hålla avstånd under passen och vi använder inte samma redskap utan att ha tvättat av dem innan, säger Caroline Engvall.

En annan av dagens deltagare är Elisabeth Carlsson.

– Jag vågar inte gå på gym nu. Men jag älskar att träna så jag går hit så ofta jag kan, säger hon.

Passet fortsätter.

– Nu gör vi väl mer än 100 tåhävningar, utropar någon.

– Ja, nu har ni gjort 110! svarar Caroline Engvall.

Dagen efteråt värker benen. Men suget finns där, att ta på sig träningsskorna snart igen.