Häng med! Vi tog en tur med blå linjen på sträckan Kista-Husby-Akalla. Foto: Mikael Andersson

Häng med en timme på tunnelbanans linje 11

Tunnelbanans blå linje mot Akalla har tolv stationer (om man inte räknar med spökstationen Kymlinge förstås). Vi kollade läget på de tre sista stoppen, och träffade på promenadfantaster och en nyinflyttad Husbybo.

  • Publicerad 16:29, 13 mar 2020

Foto: Mikael Andersson

I väntans tider

11:15. Vi börjar i Kista. Tåget som ska ta oss vidare avgår om bara någon minut, och i sann svensk anda står väntande resenärer på tryggt avstånd från varandra. Minst tre meter mellan varje person är den oskrivna regeln, verkar det som.

Det är viktigt att inte stå för nära! Men det är en vacker dag och det verkar vara det viktigaste; alla vi möter har ett leende på läpparna. Resan börjar bra!

Foto: Mikael Andersson

Promenadfantast

11:16. Längst bort på Kistaperrongen, lutad mot ett stängsel, står Akallabon Yngve och njuter av solskenet, som dagen till ära faktiskt värmer ganska gott. 

– Det är perfekt att stå här! Man får allt solljus på sig och ser dessutom när tåget kommer. Jag brukar egentligen promenera till Kista, vilket tar runt 40 minuter, men idag tog jag tunnelbanan. Det är kul med lite variation. Jag skulle till apoteket och bunkra upp med lite värktabletter ifall jag får en förkylning eller så – Coronaviruset är jag dock inte särskilt rädd för!

Foto: Mikael Andersson

"Känns som hemma"

12:00. Vår resa fortsätter till Husby. Det är lunchtid, och människor skyndar fram på torget. I kontrast till det sitter Eslam Ashraf på en bänk och tar det lugnt. 

– Jag kom till Sverige för två månader sedan. Jag är ursprungligen från Egypten men har den senaste tiden bott i Italien. Nu bor jag i alla fall tillfälligt hos min syster här medan jag väntar på ett svenskt personnummer för att kunna skaffa ett bra jobb. Jag är utbildad ingenjör och längtar efter att få arbeta. Sedan ska jag skaffa mig ett eget boende.

– Jag gillar Husby, det känns mer som hemma eftersom man möter personer av olika ursprung hela tiden.

Foto: Mikael Andersson

Det våras i Akalla

12:10. Vi är framme på vår slutstation, Akalla. Ut från Ica kommer kommer Ulla och Bo Pettersson. De är ute på promenad.

– Vi sett både lärka och tussilago! Nu är det vår! säger Ulla.

Paret berättar att de flyttade till radhus i Akalla 1975, men att de för några år sedan bestämde sig för några år sedan bosatte sig i Kista istället. De tänkte att det skulle vara enklare utan trappor i hemmet när de blev äldre. Än så länge verkar benen dock fungera.

– Vi har gått 7630 steg och tagit en extrasväng över Akalla by, så nu kanske det är 4000 kvar tillbaka hem igen, berättar Bo, innan de traskar vidare.