Handlarna på Rinkebystråket protesterade mot för höga hyror. Foto: Johanna Edström

Handlarna bjuder in politiker till stråket

Det har nu gått några veckor sedan handlarna på Rinkebystråket stängde sina butiker under en dag i protest. Nu bjuder de in politiker för att prata om problemen på stråket. – Politikerna måste göra någonting. Det är inga som vågar komma hit och då får vi inga kunder, säger Rwaida Zatar som driver ett apotek i Rinkeby.

  • Publicerad 14:38, 25 jul 2018

Det har nu gått några veckor sedan handlarna på Rinkebystråket stängde sina butiker under en dag i protest.

Konflikten, som Mitt i berättat om flera gånger tidigare, står mellan handlarna och hyresvärden Familjebostäder.

Hyresvärden erbjuder ett lättnadsavtal som bland annat innebär 25 procent. Men det räcker inte, menar handlarna, som kräver minst 50 procent.

Flera handlare har nu fått inkassokrav och några riskerar konkurs på grund av den utdragna konflikten och på grund av att de inte får sina verksamheter att gå runt.

Rwaida Zatar som driver ett apotek i Rinkeby berättar att de nu bjudit in Socialdemokraterna och Moderaterna i Stockholm stad till stråket.

– Vi kommer har bjudit in moderaterna och Socialdemokraterna från Stockholm stad. Politikerna måste göra någonting. De måste göra något åt kriminaliteten och de skjutningar som begås här. Det är inga som vågar komma hit och då får vi inga kunder, säger Rwaida.

Rwaida Zatar Foto: Johanna Edström

I nuläget har lite mer än hälften skrivit på Familjebostäders lättnadsavtal.

– Vi fortsätter ju att ha kontakt, vi följer utvecklingen och fortsätter att ha ett samtal. Vi är glada vid det här läget att det är många som har tecknat under, säger Erica Lawesson som är kommunikationschef på Familjebostäder.